torsdag 11 maj 2017

Försvarare: Åtalad inte stark nog för att mörda 20-åring

Den misstänkte mördaren ska inte ha varit tillräckligt stark för att ha slagit ihjäl Birna Brjánsdóttir. Det är enligt Fréttablaðið skälet till att mannens försvarare begärt in utlåtanden från en ortoped och en rättsläkare. Rättsprocessen mot den man som står åtalad för mordet fortsätter i Heráðsdómur Reykjaness den 16 maj.

När rättsprocessen mot den man som står åtalad för mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir fortsatte i tisdags lade försvararen fram en begäran om att sju frågor skulle besvaras. Fem av dem var till en rättsläkare och två till en ortoped. Mannens advokat ville inte uppge vilka frågor det rörde sig om.

Syftet med frågorna är enligt Fréttablaðið att försöka visa att den åtalade inte ska ha haft den kroppsliga styrka som måste ha krävts för att orsaka de omfattande skadorna som fanns på Birna Brjánsdóttirs kropp.

Birna Brjánsdóttir dog av drunkning. Innan dess hade hon enligt underlaget till häktningsbesluten utsatts för mycket grovt våld. Hon hade svåra skador på ögonen, ögonlocken, sköldkörteln och huvudsvålen. Näsan var bruten. På halsen fanns tydliga spår efter kraftig stryptag. Både ansiktet och huvudet hade misshandlats grovt.

Dessutom krävde försvararen i tisdags information om mobiltelefoners positionering den 14 januari i år, den dag då Birna Brjánsdóttir försvann för att hittas död vid Selvogur åtta dagar senare. Exakt vilken information som försvararen vill ha är oklart, men enligt RÚV rör det sig om hur någon annan än den åtalade använt sin mobiltelefon samma dag som Birna Brjánsdóttir försvann.

Försvararens begäran innebär att det kan bli omöjligt att hinna med själva rättegången före domstolarnas sommarstängning under juli. För att kunna besvara de frågor som ställts till en rättsläkare måste myndigheterna vända sig utomlands. Ortopeder som kan besvara försvararens frågor finns däremot i landet.

I rätten lade även åklagaren fram ny bevisning. Det rörde sig om ytterligare information om hur den misstänktes mobiltelefon använts den 14 januari. Inget är känt om innehållet i denna bevisning.

Den misstänkte var inte på plats i Héraðsdómur Reykjaness i tisdags. Rättsprocessen fortsätter den 16 maj.

Den åtalade mannen har medgett att han i Reykjavík på morgonen den 14 januari plockade upp Birna Brjánsdóttir i sin hyrbil. Därefter körde han till Hafnarfjörður. Där ska de enligt vad mannen berättat i förhör ha kysst varandra. Ytterligare en kvinna ska ha varit med i bilen. Sedan ska han ha släppt av dem vid en rondell i Hafnarfjörður.

Stora mängder blod från Birna Brjánsdóttir fanns i hyrbilen. Hans dna har även påträffats på bland annat hennes körkort och hennes skor.

Mannen förnekar brott. Förutom mordet på Birna Brjánsdóttir står han även åtalad för grovt narkotikabrott. Om han döms för bägge åtalspunkterna väntar sannolikt ett fängelsestraff på drygt 16 år.

Efter Birna Brjánsdóttirs försvinnande har polisen installerat 25 nya övervakningskameror i centrala Reykjavík. Tillstånd har begärts för ytterligare åtta kameror.

Genom olika övervakningskameror kunde polisen i viss utsträckning följa hur Birna Brjánsdóttir rörde sig halvtimmen före försvinnandet. Hon sågs senast vid Laugavegur 31. Där fanns en övervakningskamera, men rörelsedetektorn reagerade inte på att hon gick förbi. Det är här hon ska ha klivit in i den åtalades bil. Om kameran hade fungerat som den skulle hade ögonblicket filmats.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.