måndag 22 maj 2017

Framstegspartiet i kris vill flytta fram landsmöte

Redan i januari nästa år kan Framstegspartiet hålla nästa landsmöte. Under lördagens partistyrelsemöte debatterades ledarskapet i det krisande partiet. Lilja Alfreðsdóttir ryktas vara beredd att utmana Sigurður Ingi Jóhannsson om ordförandeposten. Även den tidigare ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är intresserad av att leda partiet.

I valet i oktober förra året fick Framstegspartiet det sämsta resultatet i partiets historia. Bara veckor före valdagen röstades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bort som ordförande. Utmanaren Sigurður Ingi Jóhannsson vann med knapp marginal.

Det extrainsatta landsmötet hölls efter ett opinions- och förtroenderas. Ett halvår tidigare hade det framkommit att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit delägare i ett skatteparadisbolag. Samma bolag hade stora fordringar på de kraschade isländska storbankernas konkursbon. Som statsminister hade han själv varit delaktig i att utforma regeringens politik gentemot fordringsägarna.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är i dag en isolerad politiker. Han närvarar sällan vid voteringar och nämndsammanträden i alltinget. Även inom Framstegspartiet är det många som närmast betraktar honom som en politisk vilde. Men i delar av landet har han alltjämt ett starkt stöd.

Efter valet har den öppna konflikten mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Sigurður Ingi Jóhannsson fortsatt. Olika falanger inom Framstegspartiet beskyller dessutom antingen den ena eller den andra av dem för valfiaskot och svaga opinionssiffror.

Framstegspartiet ska enligt stadgarna hålla landsmöte vartannat år. Men vid lördagens partistyrelsemöte klubbades ett uttalande om att flytta fram landsmötet till januari 2018. Det skulle då tidigareläggas nio månader. Det är dock formellt höstens partistyrelsemöte som bestämmer datum för landsmötet.

Uttalandet är en tydlig signal om den djupa splittring som råder inom partiet. Inför mötet riktade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Vísir hård kritik mot sin efterträdare:
"Jag anser att han förminskar många partimedlemmar genom att påstå att detta bara handlar om att människor inte accepterar ett demokratiskt resultat. Fakta är att många framstegspartister ser det som att detta var varken demokratiskt eller hederligt utan snarare en karikatyr av demokrati."
Sigurður Ingi Jóhannsson tog i sitt tal upp situationen inom partiet. Han gick indirekt till motangrepp mot Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel. Han sade också att läget inom Framstegspartiet kunde vara betydligt bättre:
"Vissa säger att det var ett rån som ägde rum i höstas och att de som blev rånade inte förlåter en sådan gärning. Inte nu - inte senare! Öga för öga, tand för tand har tillämpats av mindre anledning. Det som jag undrar är om det är en lagspelare som talar så. Detta är inte något särskilt framstegspartistiskt angreppssätt. Och vilken förlåtelse är det som det talas om? Till vem ska man säga ursäkta? Den vanliga framstegspartisten? Majoriteten av representanterna på landsmötet? Vid landsmötet i höstas kämpades det. Det tycks som att vissa ser på utgången av detta möte som något slags svek mot en del av partiet. Alltså att majoriteten har svikit minoriteten. Och nu är bara frågan om när detta svek rättas till."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var inte imponerad av Sigurður Ingi Jóhannssons tal. Han höll också dörren öppen för att på nytt kandidera till ordförandeposten. Till samma uppdrag är också alltingsledamoten Gunnar Bragi Sveinsson och vice ordföranden Lilja Alfreðsdóttir starka kandidater.

I dagsläget är Lilja Alfreðsdóttir den hetaste utmanaren till Sigurður Ingi Jóhannsson. Hon handplockades i den förra regeringen till en ministerpost av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. De som förespråkar henne som ny ledare använder ofta argumentet att hon skulle kunna ena de stridande falangerna inom partiet.

Lilja Alfreðsdóttir ryktas också vara beredd att kandidera mot Sigurður Ingi Jóhannsson. Om inte opinionssiffrorna vänder uppåt till ett eventuellt landsmöte i januari kommer hon ha stora möjligheter att besegra den sittande ordföranden.

Även Lilja Alfreðsdóttir talade under lördagens partistyrelsemöte. I sitt tal tog hon bland annat upp den allt besvärligare situationen för den sittande regeringen. Koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid har minsta möjliga majoritet i alltinget. Eftersom inte alla ledamöter står bakom regeringens förslag ser det ut som att den kommer att få svårt att driva igenom en rad nyckelfrågor.

Att Framstegspartiet skulle backa upp regeringen var något som Lilja Alfreðsdóttir uteslöt. Om det skulle bli aktuellt ville hon mycket hellre se ett nyval.

Något besked från Lilja Alfreðsdóttir är inte att vänta förrän landsmötet närmar sig. Flera mötesdeltagare deklarerade i lördags öppet att de saknade förtroende för Sigurður Ingi Jóhannsson.

Här kan du läsa mer om krisen inom Framstegspartiet.