onsdag 31 maj 2017

Hyra för bostad i Reykjavík stiger med 73,8 procent

På bara sex år har hyrorna i Reykjavík stigit med i snitt 73,8 procent. Dyrast är det att bo i centrala Reykjavík. Där är nu den genomsnittliga hyran 2 792 isländska kronor per kvadratmeter. Billigast i kommunen är Breiðholt med en snitthyra på 2 197 kronor. Och hyrorna kommer sannolikt att fortsätta stiga, skriver Morgunblaðið.

Samtidigt som bostäder i centrala Reykjavík blir allt mer eftertraktade minskar utbudet. Mängder av fastigheter har de senaste åren omvandlats till hotell och andra övernattningsställen. Trots att kommunen växer minskar antalet personer som bor i stadskärnan på grund av bostadsbristen.

Efterfrågan på hyresbostäder gör också att priserna stiger. Men det minskande utbudet är inte det enda skälet till de stigande priserna. Sedan 2011 har också islänningarnas köpkraft ökat.

Under åren före finanskraschen var det många fastighetsköp som finansierades med lån. Hushållens skuldsättning har minskat sedan dess. Utvecklingen gör att de som köper bostad i dag går in med mindre lånade pengar.

En annan bidragande faktor är att få nya bostäder byggdes under åren efter kraschen. Nu har bostadsbyggandet tagit fart - men det kommer att ta många år att möta efterfrågan. Inget pekar heller i dagsläget på att högkonjunkturen skulle avmattas. Därför kommer även köpkraften troligtvis fortsätta öka.

Från januari 2011 till april 2017 har den genomsnittliga månadshyran i Reykjavík höjts med 73,8 procent. Höjningen ligger långt över den övriga ekonomiska utvecklingen i landet. Under samma period har konsumentprisindex stigit med 21,7 procent. Om inte bostadshyrorna inkluderas i konsumentprisindex är ökningen bara 12,5 procent.

Dyrast är hyran för bostäder i centrala Reykjavík. Där är kvadratmeterpriset 2 792 isländska kronor. Billigast är det att bo i Breiðholt. Där är kvadratmeterhyran 2 197 kronor.

Enligt Morgunblaðið är det troligt att hyrorna fortsätter att stiga. Trots att hyrorna nästan dubblats på bara sex år har fastighetspriserna stigit ännu snabbare.

Situationen gör att fastighetsägare kan välja att tjäna ännu mer pengar genom att sälja bostäder i stället för att hyra ut dem. Detta är i sig något som kan driva upp priserna ytterligare, rapporterar Morgunblaðið.