onsdag 24 maj 2017

Ingen höjd isländsk terrorberedskap efter Manchesterdåd

Terrorattacken i Manchester får inte Island att höja beredskapen. Rikspolisstyrelsen anser enligt RÚV inte att måndagens dåd förändrar riskbedömningen. Det betyder att hotbilden ligger kvar på nivå två av fyra. Den innebär att det inte finns några kända planer på terrorattentat på isländsk mark, men att en attack inte kan uteslutas.

Efter terrordåden i Paris i november 2015 höjde Island beredskapen till en tvåa på en fyrgradig skala. Efter lastbilsdådet i Stockholm tidigare i år utökades övervakningen, men någon formell höjning av beredskapsnivån gjordes inte. Bedömningen är alltjämt att dåd kan inträffa, men att det inte finns några kända planer på attacker eller några kända våldsbejakande personer i landet.

Inte heller attacken i Manchester är skäl till någon höjning. Det är resultatet av ett möte med rikspolisstyrelsens experter. Det uppger polischefen Haraldur Johannessen i RÚV:
"Efter attackerna i Paris höjde vi vår risknivå och den har varit på den nivån sedan dess. Vi har inte sänkt den och dessa händelser ger oss heller inte anledning att höja den, men vi följer utvecklingen noga och om något förändras så behöver vi förmodligen höja vår beredskap."
Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.