söndag 7 maj 2017

Isländskt namn orsakar problem i Kanada

När den då sexårige Þorsteinn Þorsteinsson kom till Kanada 1969 förstod inte tjänstemännen hur isländsk namngivning fungerar. I folkbokföringen registrerades han som Thorsteinn Saemundsson - samma efternamn som hans far. Nästan femtio år senare gör misstaget så att han inte kan bli kanadensisk medborgare och att han inte kan få viktiga handlingar, rapporterar CBC.

Inte sällan får isländska familjer frågor i passkontrollen när de reser utomlands. En familj som består av en man, en kvinna, en son och en dotter har i regel fyra "efternamn". För den som inte är bekant med hur namngivningen fungerar kan det väcka frågor.

Det var detta som hände 1969 då Þorsteinn Þorsteinsson reste in i Kanada tillsammans med sin mor. När sexåringen skrevs in i folkbokföringen var det som Thorsteinn Saemundsson. Han berättar för CBC att det rörde sig om ett missförstånd där tjänstemannen inte förstod situationen:
"I'm sure the immigration officer just said, 'What do you mean none of the last names match?' My father wasn't even with us, he never came to Canada. So [the immigration officer] wrote down my father's last name and that's been at the root of this whole problem."
Så småningom bytte han namn till Thor Henrikson, ett efternamn han tog från den man som hans mor gifte sig med i Kanada.

Men misstaget från 1969 rättades inte till genom namnbytet. För att kunna få det dokument som är nödvändigt för att kunna resa in i Kanada måste Thor Henrikson ersätta de handlingar han fick som sexåring. För det behövs dokumentation från isländsk folkbokföring - och där finns han inte registrerad som Thorsteinn Saemundsson. Inte heller finns det några dokument över namnbytet från Þorsteinn Þorsteinsson till Thorsteinn Saemundsson eftersom något sådant byte aldrig gjordes formellt.

Thor Henrikson har fortfarande ett isländskt pass. Men han säger till CBC att han vill lösa situationen för att kunna ansöka om att bli kanadensisk medborgare:
"You just want to give up, but ... you just have to keep fighting this nameless, faceless, contact-less bureaucracy."
Enligt Thor Henrikson har kampen redan pågått i tio år. Den kanadensiska migrationsmyndigheten uppger för CBC att det saknas dokument för att några handlingar ska kunna utfärdas. Thor Henrikson hävdar dock att han redan skickat in de efterfrågade dokumenten.