lördag 20 maj 2017

Konserthuset Harpa i Reykjavík behöver nya bidrag

Konserthuset Harpa i Reykjavík fortsätter att gå med stora förluster. Nu behövs ännu mer bidrag från skattebetalarna för att verksamheten inte ska gå i konkurs. Det betyder att Harpa inte kommer att klara ekonomin på egen hand under 2017 - som var tänkt som det år då bidragen från staten och Reykjavíks kommun skulle upphöra.

Bygget av konsert- och kongresshuset Harpa i Reykjavík kostade 28 miljarder isländska kronor. När finansieringen försvann i samband med finanskraschen gick staten och Reykjavíks kommun in som ägare. I dag äger staten 54 procent av huset och kommunen 46 procent.

Men det är inte bara själva bygget som till största delen finansierats av skattebetalarna. Mellan invigningsåret 2011 och 2015 gjorde Harpa en förlust på 2,6 miljarder isländska kronor. Den notan gick till skattebetalarna - som redan pumpat in 700 miljoner om året bara i driftskostnader. Dessutom är en stor del av verksamheten i huset, som symfoniorkestern och operan, till stor del bidragsfinansierad.

2017 var året då de extra bidragen från staten och kommunen skulle upphöra. Nu uppger Fréttablaðið att Harpa inte kommer att gå runt i år heller. Ledningen ska ha vänt sig till staten och kommunen för ytterligare bidrag. Annars kommer huset att gå i konkurs.

Exakt hur mycket pengar som behövs för att rädda Harpa är inte känt. Eftersom önskemålet om nya bidrag kommer så tidigt på året lär det dock även 2017 handla om avsevärda summor som är nödvändiga för att driva Harpa vidare.

Här kan du läsa mer om Harpas ekonomiska kris.