lördag 6 maj 2017

Kraftigt jordskalv nära Árnes på södra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett kraftigt jordskalv skakade sydvästra Island vid 12-tiden i dag. Det största skalvet hade en preliminär magnitud på 4,5. Skalvet hade sitt epicentrum nära Árnes. Det följdes av flera mindre efterskalv. Jordskalv är vanliga i området och inget tyder på att dagens skalv skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Klockan 12.08 lokal tid i dag skakades sydvästra Island av ett kraftigt jordskalv. Enligt preliminära uppgifter från Veðurstofa Íslands var magnituden 4,5. Flera mindre skalv följde det stora skalvet. Det hittills största efterskalvet inträffade bara minuten senare och hade en preliminär magnitud på 3,3.

Skalvserien hade sitt epicentrum några kilometer sydost om Árnes. Jordskalv är vanliga i området eftersom det ligger i en sprickzon.

Den närmaste vulkanen är Hekla som ligger ungefär tre mil österut. Inget tyder dock på att skalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Det stora skalvet kändes inom en radie på ungefär fyra mil. I nuläget har det inte inkommit några rapporter om skador efter skalvet. Flera mindre efterskalv är sannolikt att vänta under de närmaste dagarna.

Det senaste riktigt stora skalvet i regionen inträffade i maj 2008. Det hade en magnitud på 6,2. År 2000 skedde två skalv på 6,6 respektive 6,5. Det största kända jordskalvet i regionen ägde rum 1912. Det skalvet uppmättes till 7,0 på Richterskalan.