fredag 5 maj 2017

Ljus framtid under spärren till alltinget

Ljus framtid klarar inte femprocentsspärren till alltinget. För första gången på ett halvår är nu partiet under spärren även i den senaste väljarbarometern från Gallup. Mätningens vinnare är Piratpartiet. Samtidigt dalar stödet för Islands trepartiregering till den lägsta siffran under denna mandatperiod. Det är nu 38,6 procent som står bakom koalitionen.

De fyra första månaderna i regeringsställning har inte varit någon opinionsmässig succé för Ljus framtid. Stödet för partiet dalar - och nu faller Ljus framtid under femprocentsspärren även hos Gallup. Ljus framtid får nu 4,4 procent, en minskning med 1,6 procentenheter jämfört med föregående månad.

Koalitionspartnern Renässans ligger fortfarande på rätt sida om spärren. Partiet får nu 6,9 procent, en ökning med 0,9 procentenheter.

Det tredje regeringspartiet, Självständighetspartiet, behåller positionen som störst i landet. Men inget annat parti tappar lika mycket stöd. Självständighetspartiet backar 2,8 procentenheter till 26,4 procent.

Gröna vänstern är med bred marginal största oppositionsparti. Nu är stödet 24 procent, en tillbakagång med 0,5 procentenheter.

Mätningens vinnare är Piratpartiet som ökar med 2,8 procentenheter till 13,1 procent. Därmed är Piratpartiet åter större än Framstegspartiet, som ökar 0,4 procentenheter till 10,9 procent.

Socialdemokraterna ligger kvar på 8,3 procent.

Stödet för trepartikoalitionen minskar med 2,7 procentenheter till 38,6 procent. Det är regeringens lägsta siffra under mandatperioden.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.