torsdag 4 maj 2017

McDonald's vill tillbaka till Island

Island ingår i McDonald's framtidsplaner. På snabbmatsjättens webbplats uppmanas intresserade franchisetagare att höra av sig. I nuläget finns dock inget beslut om att öppna restauranger på Island. Det har nu gått åtta år sedan kedjan försvann från Island. Höga kostnader gjorde att det inte gick att driva den vidare.

Som mest fanns fyra McDonald's-restauranger på Island. Men efter finanskraschen hösten 2008 skenade kostnaderna för franchisetagaren. Kedjans interna regler ställde krav på att vissa varor skulle importeras från utlandet. Den importen blev oerhört dyr när den isländska kronans värde halverades.

När franchisetagaren valde att avveckla McDonald's öppnades dagen därpå kedjan Metro, en hamburgerrestaurang med en meny förvillande lik den amerikanska snabbmatsjättens. Skillnaden var att mycket av den mat som serverades var isländsk. Det sänkte kostnaderna för Metro.

Men nu sneglar alltså McDonald's åter på Island. På kedjans webbplats uppmanas intresserade franchisetagare att höra av sig.

Någon snabb återkomst är dock inte att vänta. En talesperson för McDonald's uppger i Morgunblaðið att det i dagsläget inte finns något beslut om att öppna restauranger på Island. Om ett sådant beslut tas blir det efter att affärsmässiga och ekonomiska aspekter på en etablering analyserats.

Här kan du läsa mer om McDonald's.