lördag 20 maj 2017

Messade vid ratten - blir utan ersättning för bilolycka

Kvinnan messade vid ratten och förlorade kontrollen över sin bil. I kollisionen med en mötande bil ådrog hon sig allvarliga skador. Men kvinnan får inte ut hela ersättningen från försäkringsbolaget. Héraðsdómur Reykjavíkur går på försäkringsbolagets linje och anser att hon gjort sig skyldig till grov oaktsamhet. Därför har hon inte rätt till mer än en tredjedel av ersättningen.

Det var på kvällen den 4 oktober 2014 som kvinnan körde norrut längs Reykjanesbraut vid Hafnarfjörður. Det var mörkt ute och vägbanan var blöt. Kvinnan var på väg för att träffa några vänner. Hon körde 80 kilometer i timmen.

Kvinnan tappade kontrollen över bilen och kom över på mötande vägbanan. Där krockade hon med en annan bil.

I förhör med polisen berättade kvinnan att hon hade skickat sms samtidigt som hon körde. Hon ska därför inte ha haft full uppmärksamhet på körningen. När hon upptäckte att hon kommit över på fel sida gick olyckan inte att undvika.

I kollisionen ådrog sig kvinnan allvarliga skador. Men försäkringsbolaget Vátryggingafélag Íslands ville inte betala ut hela ersättningen till kvinnan. Efter en tvist valde bolaget att betala ut en tredjedel av beloppet. Försäkringsbolaget ansåg att kvinnan varit vårdslös på ett sätt som gjorde att hon inte hade rätt till full ersättning.

Kvinnan valde därför att stämma Vátryggingafélag Íslands på drygt 2,7 miljoner isländska kronor plus ränta.

Men någon ytterligare ersättning blir det inte. Héraðsdómur Reykjavíkur går på försäkringsbolagets linje. Domstolen anser att kvinnan gjorde sig skyldig till grov oaktsamhet genom att skicka sms vid ratten. Därför har hon inte rätt till mer pengar. Hon slipper dock stå för rättegångskostnaderna på 700 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.