onsdag 10 maj 2017

Missnöje inom Framstegspartiet kan ge ny ledarstrid

Flera kommunföreningar beskriver nu Framstegspartiets läge som det värsta i partiets hundraåriga historia. Skälet till det jäsande missnöjet är den ledarstrid som rasade förra hösten. Då lyckades Sigurður Ingi Jóhannsson med knapp marginal peta den sittande ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Den nye ledaren har inte lyckats ena partiet.

I alltingsvalet i oktober förra året fick Framstegspartiet 11,5 procent av rösterna. Det var det sämsta resultatet någonsin i partiets hundraåriga historia. Partiet hamnade i opposition där stödet inte ökat trots att regeringens popularitet minskar.

Strax före valet lyckades Sigurður Ingi Jóhannsson med knapp marginal besegra Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i kampen om ordförandeposten. Under hans ledarskap sjönk stödet för partiet till siffror under valresultatet. En förklaring till raset var avslöjandet att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit delägare i ett bolag registrerat i ett skatteparadis.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gjorde inget för att överbrygga sprickan i partiet. Och det står nu klart att inte Sigurður Ingi Jóhannsson inte har lyckats ena partiet.

Missnöjet med Framstegspartiets situation har inte bara resulterat i ihärdiga rykten om en utbrytning under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledning. Hittills har han dock inte tagit ställning för en ny partibildning. Nu går också en rad kommunföreningar ut och beskriver läget som det värsta i partiets historia.

Om tio dagar hålls nästa partistyrelsemöte. Flera kommunföreningar anser att opinionsläget, valförlusten och ledarfrågan måste diskuteras under mötet. Kommunföreningen i Reykjavík säger i ett uttalande att partistyrelsemötet måste bli en plats för en debatt om partiets situation:
"Partiet har inte återfått sin styrka och det är uppenbart att partikamraterna behöver ges utrymme och tid för att diskutera läget och för att öka samarbetet och förtroendet för partiet på nytt."
Kommunföreningen i Mosfellsbær formulerar sig betydligt starkare. I ett uttalande uppmanas den sittande partiledningen att överväga sin ställning:
"Framstegspartiets förening i Mosfellsbær anser att det behöver hittas vägar så att partiet åter får den trovärdighet som det hade 2013, som gav partiet en ledande roll i landets regering. Föreningen uppmanar Framstegspartiets ledning att allvarligt överväga om den är kapabel att leda partiet in på den väg som är lämplig."
Ännu längre går kommunföreningen i Eyjafjarðarsveit. Den backade upp Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i ledarstriden med Sigurður Ingi Jóhannsson. Den efterlyser nu ett landsmöte där Framstegspartiet kan välja en ny ledning.

Helgi Örlygsson är ordförande för kommunföreningen i Eyjafjarðarsveit. Han lägger i Morgunblaðið skulden för det usla valresultatet på Sigurður Ingi Jóhannsson:
"Det senaste valresultatet var inte tillräckligt bra. Det finns missnöje inom partiet. ... Man kan se till den nuvarande ordförandens beteende. Mannen på kommandobryggan byttes ut och stödet rasar."
En annan som tog ställning för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är alltingsledamoten Gunnar Bragi Sveinsson. Han har ryktats vara en av de politiker som skulle kunna lämna Framstegspartiet för ett utbrytarparti. Hittills har han avvisat alla sådana tankar. Han säger till RÚV att ledarbytet var ett misstag och han beskriver situationen som katastrofal:
"Vid det senaste landsmötet slogs det in på en viss väg där de som stod bakom den ansåg att partiet skulle skörda gott, men vi ser nu utmärkt hur det gick med detta. ... Det är först och främst detta som många är missnöjda med och det är bara så att det inom partiet finns ett avsevärt missnöje."
Även Gunnar Bragi Sveinsson vill därför ha ett landsmöte där det finns möjlighet att välja en ny ledning. Han anser att det är allvarligt att så många väljare inte tycks ha något förtroende för Framstegspartiet. Svaga opinionssiffror även i opposition är enligt Gunnar Bragi Sveinsson inte ett gott tecken för framtiden, uppger RÚV.

Här kan du läsa mer om krisen inom Framstegspartiet.