torsdag 25 maj 2017

Muslimska turister vägrade åka med kvinnlig busschaufför

När en grupp muslimska turister upptäckte att busschauffören var kvinna krävde en manlig chaufför. Både resebyrån och bussbolaget gick enligt Vísir med på att låta en manlig chaufför ta över. Men enligt Jafnréttisstofa rör det sig om ett brott mot jämställdhetslagen. Ingen har av religiösa skäl rätt att kräva att ett arbete ska utföras av en person av ett visst kön.

Det var en kvinnlig busschaufför som hämtade en grupp muslimska turister på flygplatsen i Keflavík. Hon körde dem först till Blå lagunen och därefter till ett hotell i Reykjavík, rapporterar Vísir.

Det var först när de kommit till Reykjavík som reseledaren insåg att chauffören var en kvinna. Han kontaktade då den utländska resebyrå som arrangerat resan. De kontaktade i sin tur bussbolaget som gick med på att låta en manlig chaufför köra gruppen under nästa utflykt - en rundtur i Reykjavík.

Men ingen har enligt isländsk lag rätt att ställa ett sådant krav. Det säger Kristín Ástgeirsdóttir, generaldirektör för jämställdhetsmyndigheten Jafnréttisstofa. Hon säger till Vísir att de lagar som behandlar jämställdhet mellan könen inte tar någon hänsyn till religiösa skäl:
"På Island gäller lagar om jämställdhet mellan kvinnor och män, och de går bland annat ut på att kvinnor har samma rätt till alla arbeten som män och vice versa. Däribland att vara busschaufför. Och det måste människor som kommer hit respektera."
Jämställdhet mellan könen finns även i flera FN-konventioner om mänskliga rättigheter som Island har undertecknat. Även de genomsyras enligt Kristín Ástgeirsdóttir av grundtanken att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter.

Den kvinnliga busschauffören ska enligt Vísir ha fått en ursäkt från den utländska resebyrån. Hon vill inte framträda med namn.