söndag 21 maj 2017

Ny regel tar udden av uthyrningsförbud i Djúpivogur

Trots kommunalt förbud kan uthyrningen av bostäder till turister fortsätta. Det regelverk som infördes vid årsskiftet gör att samma uthyrning som flera kommuner stoppat får klartecken av staten. I Djúpavogshreppur hävdar kommunalrådet Andrés Skúlason att staten sätter det kommunala självbestämmandet ur spel, rapporterar RÚV.

Djúpavogshreppur beslutade för ett år sedan att inte ge några nya tillstånd till uthyrning av hela bostäder till turister. Det går fortfarande att få tillstånd för uthyrning av enstaka rum. Åtgärden sågs som nödvändig för att möta klagomål från lokalbefolkningen och för att inte bostadsbristen skulle fortsätta öka.

Efterfrågan efter övernattningsställen är stor på sydkusten. Mängder av bostäder har köpts för att hyras ut genom sajter som Air Bnb. Ofta står de tomma under stora delar av året. Många kommuner i regionen har samtidigt brist på bostäder vilket gör det svårt för näringslivet att växa.

Det var därför som Djúpavogshreppur sällade sig till de kommuner som infört stränga regler mot uthyrning genom Air Bnb i centralorten Djúpivogur. Men förbudet har enligt kommunalrådet Andrés Skúlason haft liten effekt. Vid årsskiftet infördes nämligen ett rikstäckande regelverk som tillåter uthyrning av bostäder i upp till 90 dagar om året.

Om intäkterna inte är högre än 2 miljoner isländska kronor om året behöver uthyraren inte söka tillstånd. Det enda som krävs är att meddela kommunen om uthyrningen. Andrés Skúlason säger till RÚV att samma uthyrning som kommunen stoppat nu har fått klartecken från staten:
"I detaljplanen räknades det inte med verksamhet av detta slag i bostadsområden, så detta är en tillståndslös verksamhet med statens tillstånd. Det är mycket speciellt."
Enligt Andrés Skúlason är det särskilt problematiskt att uthyrningen främst sker under sommaren. Det är samma tid på året då många säsongsanställda behöver tillfälliga bostäder.

Här kan du läsa mer om uthyrningsförbudet i Djúpavogshreppur.