lördag 6 maj 2017

Nytt popularitetsrekord för Guðni Th. Jóhannesson

President Guðni Th. Jóhannessons popularitet fortsätter att sätta nya rekord. Hela 85 procent tycker att han gör ett bra jobb. Bara 2,8 procent är missnöjda med hur han sköter sitt ämbete. Minst imponerade av Guðni Th. Jóhannesson är Framstegspartiets väljare. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

Det har nu gått nio månader sedan Guðni Th. Jóhannesson tog över som president efter Ólafur Ragnar Grímsson. Hans första tid som statschef har varit en opinionsmässig succé. Under de dryga sex år som MMR mätt förtroendet för den sittande presidenten har det aldrig varit högre än nu.

Nu uppger 85 procent att de tycker att Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Bara 2,8 procent anser inte att han sköter sitt uppdrag på rätt sätt. Resterande 12,2 procent är varken positivt eller negativt inställda till Guðni Th. Jóhannesson.

Under den första tiden som president har Guðni Th. Jóhannesson varit betydligt populärare än företrädaren Ólafur Ragnar Grímsson. Den senare var som mest uppskattad sedan han bestämt sig för att inte ställa upp för omval.

Guðni Th. Jóhannesson har flest anhängare bland islänningar i åldern 30 till 49 år, kvinnor, personer bosatta i Reykjavíkområdet och medelinkomsttagare. Han är mindre populär i åldersgruppen 18 till 29 år, bland män, personer bosatta på landsbygden och låginkomsttagare.

Nöjdast är Piratpartiets sympatisörer. Hela 95 procent av dem är positivt inställda till Guðni Th. Jóhannesson. Samma åsikt har bara 67 procent av Framstegspartiets väljare. Där är det dessutom 11 procent som inte är nöjda med Guðni Th. Jóhannesson.

Här kan du läsa mer om stödet för Guðni Th. Jóhannesson.