torsdag 18 maj 2017

Ólafur Ólafsson tjänade 3,8 miljarder på BúnaðarbankinnÓlafur Ólafsson tjänade 3,8 miljarder isländska kronor på sin inblandning i privatiseringen av Búnaðarbankinn. Timmarna innan den ekobrottsdömde investeraren kom till mötet med alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd påbörjades en pr-offensiv från Ólafur Ólafsson. Men han bjöd inte på mycket ny information under gårdagen.

I januari 2003 sålde staten 45,8 procent av Búnaðarbankinn. Prislappen var 11,9 miljarder isländska kronor. Ólafur Ólafsson gick inte in med några egna pengar i affären, men var den som planerade köpet. För det fick han alltså 3,8 miljarder isländska kronor.

I en parlamentarisk utredning framkom tidigare i år att såväl alltinget som allmänheten fördes bakom ljuset. Utåt presenterades den tyska banken Hauck & Aufhäuser som en av de största investerarna. Men enligt utredningen var Hauck & Aufhäuser aldrig någon verklig delägare av Búnaðarbankinn utan försvann snabbt ur bilden.

Syftet med att få det att se ut som att Hauck & Aufhäuser hade en aktiv och varaktig roll i affären var enligt utredningen att tillgodose ett starkt önskemål från regeringen om utländskt ägande. Den verkliga köparen av Búnaðarbankinn var dock ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Ägarskapet doldes enligt utredningen genom en rad avtal mellan olika bolag. I slutändan ledde avtalen till bolag i skatteparadis utan insyn.

Ólafur Ólafsson - som dömts för grov ekonomisk brottslighet med kopplingar till finanskraschen - har hela tiden tillbakavisat alla anklagelser om att upplägget skulle ha varit skräddarsytt för att vilseleda politiker och myndigheter. Det gjorde han även i går när han deltog under ett möte med alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd.

Försvaret var väl förberett. Timmarna innan mötet publicerade Ólafur Ólafsson en video där han ger sin syn på privatiseringen av Búnaðarbankinn. Samtidigt lanserades också en webbplats där Ólafur Ólafsson tillbakavisar alla anklagelser om ett bluffövertagande. Domännamnet registrerades enligt Vísir för nästan ett halvår sedan.

När Búnaðarbankinn privatiserades valde regeringen - som då bestod av Självständighetspartiet och Framstegspartiet - ägare som de ansåg vara politiskt närstående. Men att valet av köpare skulle ha varit politiskt förnekar Ólafur Ólafsson. I videon säger han att han aldrig varit medlem av Framstegspartiet.

Under utfrågningen sade Ólafur Ólafsson att han inte visste något om Welling & Partners, det skatteparadisbolag som var den verkliga köparen av banken. Halva förtjänsten - omkring 2,9 miljarder isländska kronor - av försäljningen gick till Dekhill Advisors, ett annat skatteparadisbolag. Ólafur Ólafsson sade sig inte veta något om bolagets ägare. Dekhill Advisors var enligt Kjarninn aktivt så sent som för ett drygt halvår sedan.

Vidare sade Ólafur Ólafsson att han inte ansåg sig ha gjort något fel. Inte heller ansåg han att staten förlorat något på Búnaðarbankinn. Detta ifrågasattes under mötet. Självständighetspartiets Hildur Sverrisdóttir sade att hans agerande bidragit till att minska förtroendet för alltinget. Partikamraten Vilhjálmur Bjarnason undrade varför Ólafur Ólafsson inte öppet berättade om sin roll i affären och varför han skapade ett upplägg med en lång rad olika bolag i skatteparadis. Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir hävdade att han försökte göra sig själv till ett offer.

Här kan du läsa mer om turerna kring Búnaðarbankinn.