lördag 13 maj 2017

Oväder försenar tunnelstart i Västfjordarna - igen

Första spadtaget för tunneln mellan Arnarfjörður och Dýrafjörður blir inte av den här gången heller. Vägarna är helt enkelt inte framkomliga. Därför skjuts starten och ceremonin på framtiden ännu en gång. Något nytt datum för det första spadtaget är ännu inte klart. Själva tunnelbygget påbörjas längre fram i år.

Tunneln mellan Arnarfjörður och Dýrafjörður är en av nycklarna till förbättrade kommunikationer mellan södra och norra Västfjordarna under vintern. Den 5,6 kilometer långa tunneln kortar körsträckan med 27 kilometer. Tillsammans med en ännu ofinansierad väg över Dynjandisheiði ska den garantera framkomligheten i regionen.

Men än så länge har det första spadtaget inte kunnat tas. Det var planerat till slutet av april, men då gjorde ett oväder vägarna oframkomliga. Både spadtaget, som ska tas vid den blivande tunnelmynningen vid Rauðsstaðir i Arnarfjörður, och ceremonin fick ställas in.

Premiären flyttades drygt tre veckor framåt. Men inte heller i dag kan den genomföras. Även den här gången är det ett snöoväder som gör att vägarna inte kan hållas öppna.

Gísli Eiríksson, ansvarig för tunnelbyggen vid Vegagerðin, säger i Bæjarins Besta att de två uppskjutna spadtagen visar att behovet av bygget är stort:
"Jag tänker inte skylla detta på trollkarlar från Arnarfjörður trots att vissa namn har nämnts, men denna väderlek visar att det inte råder någon tvekan om att det saknas en tunnel."
Tunneln ska stå klar 2020. För att hela sträckan ska vara klar krävs även en ny väg över Dynjandisheiði. Där är det alltjämt osäkert när bygget kommer i gång.

Här kan du läsa mer om tunnelbygget.