tisdag 16 maj 2017

Pressan behöver 700 miljoner för att betala skulder

700 miljoner isländska kronor behövs för att inte mediekoncernen Pressan ska gå under. Det är mer än dubbelt så mycket som den summa som nämndes när nya ägare gick in i bolaget för en månad sedan. Den tidigare storägaren Björn Ingi Hrafnsson är nu på väg ut ur Pressan - om någon är intresserad av aktierna.

De senaste veckorna har inneburit stora förändringar på den isländska mediemarknaden. Gunnar Smári Egilssons storsatsning med Fréttatíminn slutade med ett fiasko. Nu är bolaget på väg i konkurs. Gunnar Smári Egilsson har i stället grundat Islands socialistparti. Där har hans socialistiska ideal ställts i ljuset av hur han behandlat Fréttatíminns anställda.

Eyþór Arnalds är genom bolaget Ramses II ny storägare i Árvakur, det bolag som ger ut Morgunblaðið. Han äger nu 26,62 procent av aktierna. Affären innebär att fiskeindustrins intressen i koncernen minskar. De aktieposter han köpte tillhörde rederierna Samherji, Vísir och Síldarvinnslan.

Fjarskipti - Vodafones moderbolag på Island - är en ny storspelare på den isländska mediemarknaden genom köpet av koncernen 365. Bolaget betalar närmare 8 miljarder isländska kronor för flera tv- och radiokanaler samt nyhetswebben Vísir. Däremot ingår inte dagstidningen Fréttablaðið och tidskriften Glamour i köpet.

Mest turbulent är det just nu kring Pressan, den koncern som under Björn Ingi Hrafnssons ledning köpt bland annat tv-kanalen Ínn, tvådagarstidningen DV och tidskrifter som Vikan, Gestgjafinn, Nýtt líf och Hús og híbýli.

Hur Björn Ingi Hrafnsson finansierat övertagandena är inte känt. Inte heller har bolaget gått med vinst. Men nu ser det ut som att pengarna är slut och att han själv är på väg ut ur koncernen. Frågan är bara hur stort intresset för att gå in i Pressan är.

I mitten på april meddelades det att aktiekapitalet skulle utökas med omkring 300 miljoner isländska kronor. Därmed skulle alltså Björn Ingi Hrafnssons ägande späs ut väsentligt samtidigt som hans inflytande över det redaktionella arbetet skulle försvinna. Gunnlaugur Árnason pekades ut som ny styrelseordförande och Karl Steinar Óskarsson som ny vd.

Men nu är hela affären hotad. Behovet är enligt Kjarninn inte 300 miljoner. I stället behövs det närmare 700 miljoner för att Pressan inte ska gå omkull. Koncernen har tagit stora lån för att kunna betala skatter och avsättningar till pensionsfonder.

Det är inte bara skulderna som är betydligt större än vad som tidigare varit känt. Dessutom ska flera av de medier som ingår i koncernen gå avsevärt sämre än vad som tidigare uppgivits.

Enligt Kjarninn är det ingen slump att de personer som skulle ingå i den nya styrelsen ännu inte formellt registrerat sig som ledamöter. Skälet uppges vara att de i dagsläget inte vill ta något juridiskt ansvar för Pressan.

Ambitionen är alltjämt att affären ska genomföras som planerat. Kjarninn skriver att flera av de bolag som planerade att gå in i Pressan nu tvekar. Men de flesta investerarna uppges stå fast vid sina planer i väntan på en grundlig genomgång av bolagets ekonomi.

Om affären går i lås blir Fjárfestingafélagið Dalurinn största ägare i Pressan. Bolagets ursprungliga plan var att gå in med 155 miljoner isländska kronor i Pressan. En av delägarna är Róbert Wessman, en investerare känd från bland annat Actavis och Alvogen.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.