fredag 5 maj 2017

Riskerar konkurs - skrev över apotekskedja på sonen

Karl Wernerssons 21-årige son är ny ägare av apotekskedjan Lyf og heilsa. Dagen efter att pappan dömts att betala miljardskadestånd skickades en ny årsredovisning in för bolaget. Då hade det gått fem månader sedan den första årsredovisningen lämnades in. Enligt revisorn hade det glömts bort att meddela ägarskiftet, rapporterar RÚV.

Investeraren Karl Wernersson är känd från Milestone, ett bolag som före finanskraschen var en storspelare i det isländska näringslivet. Ett par månader innan Milestone gick omkull såldes apotekskedjan Lyf og heilsa. Försäljningen är nu föremål för en rättsprocess. Det finns misstankar om att kedjan såldes för att den inte skulle dras in i Milestones förestående konkurs.

Lyf og heilsa har i dag ett trettiotal apotek på Island. Under 2015 omsatte bolaget drygt 6 miljarder isländska kronor.

Efter den omstridda försäljningen blev Karl Wernersson ensam ägare av Lyf og heilsa. Förra året tvingades han dock att lämna uppdraget som vd sedan han dömts till tre och ett halvt års fängelse för ekonomisk brottslighet.

I mars i år led Karl Wernersson ännu ett nederlag. Tillsammans med brodern Steingrímur Wernersson och Guðmundur Ólason dömdes han att betala 5,2 miljarder isländska kronor till Milestones konkursbo. Med ränta och värdeförändring uppgår skulden enligt RÚV till cirka 10 miljarder.

Skulden är inte betald. Men Karl Wernersson har fortfarande en dryg månad på sig att överklaga domen till Hæstiréttur Íslands.

Om Karl Wernersson förlorar på nytt eller inte överklagar domen är sannolikheten stor att han begärs i personlig konkurs. I så fall skulle han riskera att mista Lyf og heilsa.

Men det ser enligt RÚV alltså ut som att Karl Wernersson försöker skydda Lyf og heilsa. Dagen efter att han dömdes till fängelse skickade revisorn in en ny årsredovisning. Revisorn hävdade då att den årsredovisning som lämnats in fem månader tidigare var felaktig. I den fanns det nämligen inga uppgifter om att Karl Wernersson skrivit över ägandet på sin då 19-årige son Jón Hilmar Karlsson.

Lyf og heilsa ägs i sin tur av bolaget Faxar ehf. I de tillgångar som skrevs över på sonen fanns utöver apotekskedjan även ett trettiotal fastigheter, två lyxbilar, aktieinnehav i olika bolag och Karl Wernerssons villa. Faxar ehf. hade 1,3 miljarder isländska kronor i eget kapital.

Ingen av de inblandade har svarat på RÚV:s frågor om ägarskiftet. Milestones konkursförvaltare har i dagsläget inga möjligheter att agera.

Men om Karl Wernersson skulle dömas att betala miljardskulden till Milestones konkursbo är det möjligt att begära att ägarskiftet ska hävas. Om affären bedöms vara olaglig riskerar han i så fall upp till sex års fängelse.

Här kan du läsa mer om Karl Wernersson och Milestone.