måndag 29 maj 2017

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bildar nytt samfundSplittringen inom Framstegspartiet fördjupades ytterligare i lördags när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson höll ett första möte med Progressiva samfundet. Enligt den tidigare partiledaren handlar det inte om en konkurrerande partibildning utan ett nytt forum för debatt. Men de personer som valde att dyka upp och de som valde att inte komma visar på en djup spricka.

Sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för ett drygt halvår sedan förlorade ledarstriden mot Sigurður Ingi Jóhannsson har han i alltinget snarare representerat sig själv än Framstegspartiet. Det är dock uppenbart att han inte har gett upp kampen. Han har i praktiken närmast både underkänt den omröstning han förlorade och dömt ut sin efterträdare.

Utanför Framstegspartiet är Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en politiker med ett svagt förtroendekapital. Under de tre år som han var Islands statsminister kom många dessutom att avsky hans ledarstil. För många väljare är han synonym med arrogans och självgodhet.

Men internt har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortfarande ett starkt stöd. Många medlemmar ser honom i första hand som den partiledare som tog Framstegspartiet till regeringsmakten och gav partiet nytt självförtroende. Inte heller beskyller de honom för det usla valresultatet i oktober 2016 då Framstegspartiet gjorde sitt sämsta val någonsin.

Efter ett partistyrelsemöte där Sigurður Ingi Jóhannssons ledarskap ifrågasattes öppet valde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fram sina positioner. I veckan meddelade han att han grundar Progressiva samfundet. Han förnekade att det skulle röra sig om ett konkurrerande parti. I stället beskrev han det som ett forum för politisk debatt.

Samtidigt riktade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skarp kritik mot Sigurður Ingi Jóhannsson. Han hävdade att det var nödvändigt att skapa ett nytt debattforum eftersom det inom Framstegspartiet inte längre fanns utrymme för den typ av idédiskussioner som han saknade. Inte heller var det tillräckligt högt i tak i idédebatten.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som utsett sig själv som ordförande för Progressiva samfundet - höll själv öppningsanförandet vid lördagens möte på Rúgbrauðsgerðin i Reykjavík. Han talade om många väljares illojalitet mot politiska partier. Han sade att många tröttnat på det han kallade "systemvälde" och därför kanaliserade sitt samhällsengagemang på annat sätt än i politiska partier.

Gästföreläsare var Eyþór Arnalds, som nyligen köpte den största enskilda ägarposten i Árvakur, den koncern som ger ut Morgunblaðið. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har de senaste åren fått ett starkt stöd från tidningens ledarsida.

En rad tunga namn - som samtliga stod på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida i striden om ordförandeposten - fanns på plats. Där fanns alltingsledamoten Gunnar Bragi Sveinsson och tidigare ledamöterna Vigdís Hauksdóttir och Þorsteinn Sæmundsson. Bland gästerna märktes också Inga Sæland som ledde Folkets parti i senaste alltingsvalet, Gústaf Níelsson som övergav Självständighetspartiet för en kort sejour inom Isländska folkfronten och Sigurður Þ. Ragnarsson som var drivande inom det nu slumrande partiet Solidaritet. På plats fanns även Jóhannes Þór Skúlason och Matthías Imsland, som bägge varit assistenter åt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, och Gunnar Bragi Sveinssons tidigare assistent Sunna Gunnars Marteinsdóttir.

Efter mötet sade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Morgunblaðið att han var "upprymd" över att omkring 200 personer närvarade. Han sade också att han hoppades att Framstegspartiet kommer att utnyttja de idéer som väntas dyka upp under den planerade serien av möten.

Andra var inte lika entusiastiska. Inför mötet sade Sigurður Ingi Jóhannsson att ingen inom Framstegspartiet försökt tysta Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i någon idédebatt. Alltingsledamoten Eygló Harðardóttir, som tillhörde den falang som ville ha bort Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, sade till Vísir att hon nu "inte längre orkade tala om Sigmundur Davíð och hans påhitt". Hennes åsikt var att både partiet och alltinget var två platser där han kunde föra den debatt han efterlyste.

Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger till RÚV att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya steg är "oerhört klokt". Det kan vara ett led i att på nytt försöka bli Framstegspartiets ledare vid det landsmöte som väntas hållas i januari nästa år:
"Han kan utmana Sigurður Ingi i en tvekamp på landsmötet. Segrar han är Progressiva samfundet den bästa tankesmedjan inom partiet. Förlorar Sigmundur är han redo med ett redskap som lätt kan förändras från samfund till parti."
Eva Heiða Önnudóttir, doktor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons initiativ är ett tecken på den interna splittring som råder inom Framstegspartiet. Hon tror att det ökar osämjan inom det krisande partiet - inte minst eftersom konflikterna främst handlar om personfrågor i stället för sakfrågor:
"Detta kan vara ett himla klokt spel från honom och jag är inte den första som säger det. Han visar både vilken hans ställning är i dag och dessutom skapar han en debattarena och möjligen en arena som kan bli något slags politiskt parti i framtiden."
Här kan du läsa mer om krisen inom Framstegspartiet och ovan kan du se Sigmundur Davíð Gunnlaugssons anförande från mötet.