måndag 15 maj 2017

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sällsynt i alltinget

Det är nästan fem månader sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var på plats vid en omröstning i alltinget. Och till mötena i utrikesnämnden har han bara dykt upp vid fyra av tretton tillfällen. Varje gång han kom var han dessutom kraftigt försenad. Bakom sammanställningen av den tidigare statsministerns närvaro står Helgi Bergmann på Facebook.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i april förra året tvingades avgå som statsminister blev han direkt en sällsynt besökare i alltinget. Då förklarade han frånvaron med att han bland annat arbetade i sin valkrets.

Efter nyvalet i oktober 2016 utlovade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hård oppositionspolitik mot regeringen. I den mån han bedrivit en sådan politik har han sällan gjort det med alltinget som plattform.

Helgi Bergmann har sammanställt framstegspartistens närvaro i alltinget. Senast han var på plats vid en omröstning var den 22 december 2016. Efter valet har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bara deltagit i 12,8 procent av omröstningarna.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är Framstegspartiets representant i utrikesnämnden. Av de tretton möten som hållits under mandatperioden har han närvarat vid fyra. Vid samtliga dessa fyra tillfällen har han dessutom kommit för sent - som minst 20 minuter och som mest 101 minuter.

Vid de nio möten som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson missat har han inte meddelat frånvaro. Han har heller inte kallat in någon ersättare.

Smári McCarthy, alltingsledamot för Piratpartiet, är en av alla som har kommenterat Helgi Bergmanns uträkningar. Han skriver i en kommentar att han sällan ser Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i alltinget:
"Jag blir totalt förvånad varje gång jag ser honom i alltingshuset. Han kom till ett nämndmöte en gång när jag var ersättare i utrikesnämnden. Då gjorde vi i minoriteten en reservation mot att närvaron från majoritetens alltingsledamöter var otillräcklig. Sigmundur Davíð ville inte vara med på den reservationen."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser sig dock inte missköta sitt uppdrag. I ett inlägg på Facebook skriver den tidigare statsministern att det var länge sedan som han "slutade orka svara nättroll", men att han nu gör ett undantag. Han hävdar att han är en mycket aktiv alltingsledamot:
"I år har jag varit i tjänst som alltingsledamot varje dag med undantag för nyårsdagen, påskdagen och annandag påsk. På sessionsdagar kommer man till alltingshuset eller till kontoret om man inte är på möten eller har andra uppgifter någon annanstans. Ibland är dessa möten på andra platser i landet långt ifrån Austurvöllur. De som tror att alltingsledamotens arbete består i att hela dagarna sitta i sofforna i alltingshuset gör inte sitt jobb. Även om det skulle kunna vara intressant att jämföra hur länge var och en sitter i alltingshuset är det sannolikt riktigare att jämföra de resultat som man uppnår. Jag är alltid redo för den jämförelsen med vem det än må vara."
Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.