söndag 14 maj 2017

Slakteri bygger bostäder åt anställda i Hvolsvöllur

Sláturfélag Suðurlands är nästa företag som bygger bostäder åt anställda. Inom de närmaste åren kommer företaget att finansiera bygget av 24 radhus i Hvolsvöllur. Bostäderna är nödvändiga för att kunna behålla och locka personal till slakteriet. De första åtta radhusen börjar byggas i sommar, rapporterar Fréttablaðið.

De senaste månaderna har en rad isländska företag bestämt sig för att bygga bostäder åt anställda. Besluten har motiverats med att bostäderna är nödvändiga för att säkra tillgången till arbetskraft. Bland företagen finns bland annat PCC i Húsavík, Ikea i Garðabær och Bláa lónið i Grindavík.

Tanken med bostäderna är att de ska vara förhållandevis små och billiga. Eftersom många anställda vid dessa företag inte har höga löner har de fått det allt tuffare på bostadsmarknaden. Den ökande turismen har inte bara orsakat bostadsbrist i huvudstadsregionen. Även på landsbygden finns många orter där det råder brist på billiga bostäder.

Nu är det Sláturfélag Suðurlands, SS, som börjar bygga bostäder åt anställda. Det handlar om 24 radhus i Hvolsvöllur. Bygget kostar drygt 400 miljoner isländska kronor. Samtidigt byggs slakteriet ut med 1 300 kvadratmeter. De första åtta bostäderna påbörjas i år.

Steinþór Skúlason, vd för Sláturfélag Suðurlands, säger i Fréttablaðið att radhusen kommer att byggas på olika ställen i Hvolsvöllur för att det inte ska uppstå något särskilt område med enbart slakterianställda:
"Detta är positivt för företaget och anställda. ... Detta är fantastiska människor som har anpassat sig väl - många polacker men också islänningar. Det är ofta så att människor vill komma och arbeta för oss, men inte kan det eftersom de inte får någon bostad."
Sláturfélag Suðurlands är den största privata arbetsgivaren på södra Island med omkring 400 helårsjobb. Steinþór Skúlason säger i Fréttablaðið att det har skett en stor attitydförändring till landsbygden sedan slakteriet flyttade till Hvolsvöllur 1991:
"Då var det för vissa att flytta till Hvolsvöllur som att be dem att flytta till Hvolsvöllur. I dag anses det fint att bo på landet eftersom all service har förbättrats mycket."
Här kan du läsa mer om företag som bygger bostäder åt anställda.