torsdag 11 maj 2017

The XX säljer biljetter till Skógafossfestival utan tillstånd

I sommar tänker The XX arrangera en tredagarsfestival vid Skógafoss. Biljetterna börjar säljas i morgon. Men festivalen saknar tillstånd och inget tyder på att den blir av. Men Héraðsnefnd Rangárvallarsýsla och Héraðsnefnd Vestur-Skaftafellssýsla - som äger marken vid Skógar - har redan sagt nej till arrangemanget.

Det var i går som The XX gick ut med planerna på festivalen Night + Day. På Facebook skriver gruppen att den äger rum den 14 till 16 juli vid Skógafoss. Biljettförsäljningen börjar i morgon.

Men i dagsläget ser det ut som att festivalen inte kommer att bli av. The XX har nämligen inte fått tillstånd för arrangemanget. Det säger Sveinn Kristján Rúnarsson vid polisen i Suðurland till Morgunblaðið:
"De har börjat annonsera innan de har fått tillståndet i handen."
Marken vid Skógar ägs av Héraðsnefnd Rangárvallarsýsla  och Héraðsnefnd Vestur-Skaftafellssýsla. Bägge måste ge sitt klartecken till festivalen för att den ska kunna bli av. Men de sade nej till ansökan tidigare i veckan.

En av dem som var delaktiga i beslutet var Egill Sigurðsson. Han säger till RÚV att festivalen inte kan genomföras på det sätt som arrangörerna planerat. Då kan inte andra turister besöka vattenfallet.

Arrangören Friðrik Ólafsson säger till RÚV att det är möjligt att festivalen ännu inte har de nödvändiga tillstånden. Han hävdar dock med säkerhet att den kommer att äga rum.