onsdag 24 maj 2017

Tysk rättsläkare besvarar frågor om Birna Brjánsdóttir

Mannen som misstänks för mordet på Birna Brjánsdóttir ska sitta kvar i häktet till den 20 juni. Veckan därpå ska en tysk rättsläkare besvara försvarets frågor om hur det gick till när hon mördades tidigare i år. Minst tio av den misstänkte mördarens tidigare kollegor i besättningen på trålaren Polar Nanoq kommer att kallas som vittnen i rättegången.

Det var den 14 januari i år som 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden nära Selvogur. Misstankarna riktades snart mot en i besättningen ombord Polar Nanoq, en grönländsk trålare som vid tiden för försvinnandet låg i hamn i Hafnarfjörður.

Mannen har medgett att han träffat Birna Brjánsdóttir, men förnekar att han skulle ha mördat henne. Hans dna har dock hittats på flera av hennes tillhörigheter. Blodspår från Birna Brjánsdóttir har påträffats i den hyrbil som mannen använde medan trålaren låg i hamn.

Héraðsdómur Reykjaness beslutade i går på åklagarens begäran att mannen ska sitta häktad i ytterligare fyra veckor till och med den 20 juni. Den misstänktes advokat motsatte sig omhäktningen.

Försvaret har inför rättegången ställt sju frågor som ska besvaras av ämnesexperter. Syftet tros vara att visa att den misstänkte inte ska ha varit tillräckligt fysiskt stark för att kunna orsaka skadorna på Birna Brjánsdóttir. Sedan tidigare har en ortoped utsetts att besvara två frågor senast den 16 juni.

Den tyske rättsläkaren Urs Oliver Wiesbrock blir den som ska besvara de övriga fem frågorna. Svaren ska vara klara senast den 27 juni. De relevanta handlingarna i fallet ska nu översättas till tyska. Han väntas kunna börja jobba med frågorna i nästa vecka.

Det är inte första gången som Urs Oliver Wiesbrock anlitas av det isländska rättsväsendet. Han har tidigare avgivit expertutlåtanden i en rättegång efter ett mord i Egilsstaðir. En då 26-årig man dömdes då till 16 års fängelse. I rätten vittnade Urs Oliver Wiesbrock om hur han hittat inte mindre än 92 skador på offret. Flera av de knivhugg som riktats mot offret beskrevs som djupa och utdelade med stor kraft.

Rättsprocessen fortsätter den 7 juni. Då är det tänkt att det ska tas beslut om när rättegången ska börja. Eftersom rättsläkarens utlåtande inte ska vara klart förrän den 27 juni är det osannolikt att den hinner genomföras före semesterstängningen i juli. I stället är det troligt att rättegången börjar i augusti eller tidigt i höst.

Den man som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir var inte själv på plats i Héraðsdómur Reykjaness i går.

Minst tio av mannens tidigare kollegor kommer enligt Fréttablaðið att kallas som vittnen i rättegången. De kommer att höras om hur mannen betedde sig ombord trålaren. Mellan mordet på Birna Brjánsdóttir och gripandet av mannen gick det fyra dygn som han tillbringade ombord.

En av de sjömän som kommer att kallas är den man som i utredningens början satt häktad misstänkt för delaktighet i försvinnandet. Han hade sällskap med den misstänkte mördaren under delar av kvällen och färdades i samma bil som honom och Birna Brjánsdóttir. Han är inte längre misstänkt för att ha haft något med mordet att göra.

Ingen av kollegorna är skyldiga att vittna eftersom de är utländska medborgare. Den tidigare häktade kollegan har dock tidigare lämnat sitt vittnesmål inför Héraðsdómur Reykjaness. Det gjorde han i samband med att han släpptes ur häktet.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.