lördag 27 maj 2017

Vägar över isländska höglandet öppnas ovanligt tidigt

Redan i nästa vecka kan flera höglandsvägar öppnas. Den snöfattiga vintern gör att det är möjligt att göra dem klara för trafik nästan en månad tidigare än vanligt. De första höglandsvägarna som öppnas på norra Island blir sträckorna väster och öster om Jökulsá á Fjöllum. I väntan på beslut har många vägar stängts för all trafik.

En genomsnittlig sommar börjar höglandsvägarna - de sommaröppna grusvägar som sträcker sig över höglandet - öppnas runt den 20 juni. Men i år kommer det att bli betydligt tidigare. Anledningen är en mild och snöfattig vinter. Det ligger helt enkelt mindre snö på vägarna än vad det brukar göra i slutet på maj.

Att snötäcket redan nästan är borta på höglandet gör att Vegagerðin redan börjat hyvla och ploga flera höglandsvägar på norra Island. Gunnar Bóasson vid kontoret i Húsavík säger till RÚV att det på många ställen öppnas för trafik en månad tidigare än vanligt.

De första vägarna som öppnas är sträckorna väster och öster om Jökulsá á Fjöllum. På älvens västra sida handlar det om vägen från Dettifoss till ringvägen och på den östra sidan från Grímsstaðir till ringvägen. Gunnar Bóasson säger till RÚV att Vegagerðin därefter går vidare till andra vägar:
"Och därefter börjar man tänka längre, både in till Askja och man börjar kika på leden Sprengisandur. ... Men vi vet att det var mycket lite snö i vinter och av det som man har undersökt som är närmast bebyggelse torkar vägarna snabbt."
Ágúst Freyr Bjartmarsson vid Vegagerðin i Vík í Mýrdal säger i Morgunblaðið att höglandsvägarna på södra Island också kommer att öppnas ovanligt tidigt. En av de första sträckorna blir sannolikt vägen till Landmannalaugar:
"På måndag åker jag in till Landmannalaugar och i förlängningen av det kan jag bedöma när det är möjligt att börja öppna vägen."
Vegagerðin har nu förbjudit trafik på nästan samtliga höglandsvägar. Fram till nu har de varit klassade som oframkomliga. Eftersom de fortfarande är blöta och leriga riskerar trafik i det här läget att orsaka stora skador på vägarna innan de hyvlats.