torsdag 8 juni 2017

Begär information om mordmisstänkt sjömans telefon

Uppgifter om den mordåtalade grönländarens mobiltelefon under det dygn som Birna Brjánsdóttir dödades är försvarets senaste begäran. Advokaten Páll Rúnar M. Kristjánsson lade fram begäran när rättsprocessen i går fortsatte i Héraðsdómur Reykjaness. Åklagaren protesterade och kallade upplysningarna onödiga.

När rättsprocessen mot den man som misstänks för mordet på Birna Brjánsdóttir fortsatte i går lade advokaten Páll Rúnar M. Kristjánsson fram en ny begäran. Han vill ha information från de mobilmaster som finns längs Suðurstrandarvegur.

En mast finns bland annat vid Strandarkirkja vid Selvogur nära den plats där Birna Brjánsdóttir hittades död den 22 januari i år. Det handlar om information från klockan 6 på morgonen den 14 januari - en halvtimme efter att hon på Laugavegur i Reykjavík sågs i livet sista gången - och ett dygn framåt.

Åklagaren Kolbrún Benediktsdóttir protesterade mot begäran och kallade den onödig.

Begäran kommer att behandlas i Héraðsdómur Reykjaness den 15 juni. Berörda operatörer kommer då att kallas till rätten. Det blir därefter upp till domaren att säga ja eller nej till kravet. Det beslutet kan i sin tur överklagas till Hæstiréttur Íslands.

Operatörerna har fortfarande information sparad om mobiltrafik längs Suðurstrandarvegur. Om den misstänkte mördaren kastade Birna Brjánsdóttir i havet eller i något annat vattendrag nära fyndplatsen har han färdats längs vägen både till och från dumpningsplatsen.

Den grönländske sjöman som står åtalad för mordet tros ha haft sin mobiltelefon avstängd under den aktuella tiden. Upplysningarna från operatörerna kommer sannolikt alltså visa att det genom mobiltelefonen inte finns några bevis för att mannen befunnit sig i området. Inte heller finns det några vittnen som sett honom på platsen.

Mannen har hela tiden nekat till mordet. Försvarets begäran går därför förmodligen ut på att försöka få rätten att tvivla på att han varit i området.

Den nya begäran innebar att det i går inte kunde bestämmas något datum för rättegång. Allt pekar nu på att rättegången börjar först efter sommaren. Åklagarens förhoppning var att under gårdagens förhandling kunna sätta ett startdatum för själva rättegången.

Det är inte bara informationen från teleoperatörer som saknas. Ortopeden Ragnar Jónsson ska till den 16 juni besvara två frågor från försvaret. Den tyske rättsläkaren Urs Oliver Wiesbrock har till och med den 27 juni på sig att besvara fem frågor. De dokument som han behöver för att kunna besvara frågorna håller fortfarande på att översättas från isländska till tyska.

Ett trettiotal vittnen kommer att kallas till rättegången - däribland ett tiotal av den misstänktes tidigare kollegor ombord trålaren Polar Nanoq. De är dock inte skyldiga att vittna. Båten låg i hamn i Hafnarfjörður när Birna Brjánsdóttir sågs i livet för sista gången.

Den man som misstänks för mordet på Birna Brjánsdóttir står dessutom åtalad för grovt narkotikabrott. Vid hans koj hittades 23,4 kilo hasch. Först erkände han smugglingen, men när rättsprocessen började förnekade han brottet. Sedan dess har tre besättningsmedlemmar fått sparken sedan de testat positivt för hasch ombord.

Mannen har snart suttit häktad i fem månader. Han var inte på plats i Héraðsdómur Reykjaness i går.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.