fredag 16 juni 2017

Beväpnad polis under Islands nationaldagsfirande i helgen

Beväpnad polis från insatsstyrkan kommer att patrullera i Reykjavík i helgen. De kommer att vara på plats både under lördagens nationaldagsfirande och under den pågående festivalen Secret Solstice. Inget konkret terrorhot finns mot Island. Men den senaste tidens dåd mot europeiska storstäder gör att polisen vill kunna rycka ut snabbt om behovet finns.

I lördags patrullerade beväpnad polis från insatsstyrkan i centrala Reykjavík under löptävlingen The Color Run. Insatsstyrkan var också på plats under Hátíð hafsins vid Grandi. Infarterna till festivalområdet blockerades då med lastbilar.

Risken för terrordåd bedöms av rikspolisstyrelsen alltjämt som en tvåa på en fyrgradig skala. Nivån anses vara medelhög, vilket betyder att attacker inte kan uteslutas men att det inte finns några uppgifter om terrorism riktad mot Island.

De beväpnade poliserna väckte stor uppmärksamhet. I synnerhet politiker på vänsterkanten var kritiska. De ansåg att allmänheten borde ha informerats om något så ovanligt som beväpnade poliser i centrala Reykjavík.

Flera kommunpolitiker klagade på bristande information. S. Björn Blöndal, som är kommunstyrelsens ordförande, fick på förhand besked om patrulleringen. Dagur B. Eggertsson, Reykjavíks borgmästare, och Líf Magneudóttir, som är kommunfullmäktiges ordförande, informerades inte av polisen.

Beväpningen diskuterades också när det nationella säkerhetsrådet samlades i måndags. Under mötet diskuterades hotbilden mot Island efter den senaste tidens terrorattacker mot grannländer.

I helgen kommer polis från insatsstyrkan åter att bära vapen på Reykjavíks gator. Det blir två till fyra poliser som kommer att vara utrustade med Glock 17. De kommer att vara på plats under morgondagens nationaldagsfirande i centrum.

Polis kommer i större omfattning än tidigare år att övervaka festivalen Secret Solstice i Laugardalur. Dessutom är två ambulanser stationerade på festivalområdet - något som inte heller gjorts tidigare år.

Rikspolischefen Haraldur Johannessen säger till RÚV att det inte är aktuellt att höja beredskapsnivån för terrordåd. Den terrorism som nyligen drabbat bland annat London och Manchester gör att han anser att det är viktigt för polisen att vara beväpnad för att kunna ingripa snabbare:
"Vi ansåg att situationen var sådan att vi inte kunde vänta med att polisen skulle beväpna sig. Eftersom varje sekund, varje minut, har betydelse. Vi såg att den brittiska polisen övermannade dessa tre personer på åtta minuter. Vilket är ett exempel värt att ta efter."
Tidigare har polisen sagt att det i landet inte finns några kända personer som är beredda att utföra terrordåd. Inte heller finns det några våldsbejakande organisationer på Island. Nu säger Haraldur Johannessen till RÚV att han inte vill uppge om polisen övervakar några personer eller rörelser som skulle kunna ta till terror:
"Vi kan säga att jag inte vill informera om sådana saker, men det finns all anledning att vara försiktig varje gång. Och vi behöver inse att när vi har utomhusfestivaler där det finns tiotusentals människor - till och med hundratusen människor som samlas här i Reykjavíks centrum - så måste polisen vidta åtgärder för att garantera allmänhetens säkerhet, och jag tror att allmänheten har förståelse för det när den ser till grannländerna."
Det kan också bli aktuellt att skicka beväpnade poliser ur insatsstyrkan till Þjóðhátíð, en festival på Hemön som varje år lockar tiotusentals besökare.

Rikspolisstyrelsen träffar i nästa vecka bland annat borgmästare Dagur B. Eggertsson för att diskutera just beväpnad polis i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om förra helgens polisinsats i Reykjavík.