torsdag 8 juni 2017

Ex-partiledare får toppjobb som styrelseordförande

Árni Páll Árnason är ny styrelseordförande för myndigheten Tryggingastofnun ríkisins. Den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna får uppdraget av socialminister Þorsteinn Víglundsson. Det är nu ett år sedan Árni Páll Árnason lämnade posten som partiledare. I höstens alltingsval lyckades han inte försvara sin plats i parlamentet.

Socialförsäkringsmyndigheten Tryggingastofnun ríkisins får alltså Árni Páll Árnason som styrelseordförande. Utnämningen gjordes av socialminister Þorsteinn Víglundsson. Det uppger välfärdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Efter en längre period med svaga opinionssiffror lämnade Árni Páll Árnason uppdraget som ledare för Socialdemokraterna för ett år sedan. Han ställde inte upp för omval. Efterträdare blev Oddný G. Harðardóttir som avgick efter höstens katastrofval. Hon efterträddes i sin tur av Logi Már Einarsson.

Árni Páll Árnason kandiderade ändå för Socialdemokraterna i valet i oktober 2016. Han toppade partiets lista i den sydvästra valkretsen. Han förlorade dock sin plats i alltinget. I riket fick Socialdemokraterna 5,7 procent mot 4,8 procent i sydväst.