måndag 19 juni 2017

I dag börjar seglingarna mellan Reykjavík och Akranes

Premiärturen mellan Reykjavík och Akranes avgår i dag. Seglingen mellan städerna tar bara 25 minuter. Det blir tre dagliga turer i varje riktning med en färja som tar 110 passagerare. En enkel resa kostar 2 500 isländska kronor, men med rabattkort kostar biljetten 875 kronor. Rederiet som står bakom trafiken är Eimskip.

Färjetrafiken mellan Reykjavík och Akranes upphörde när tunneln under Hvalfjörður togs i bruk. Men i dag återupptas trafiken. Den här gången tar färjan enbart passagerare och inga bilar.

Trafiken är ett försök som både Reykjavík och Akranes står bakom, men det rederi som driver linjen är Eimskip genom dotterbolaget Sæ­ferðir. För seglingarna har rederiet hämtat en färja från Norge. Den är byggd 2007, tar 110 passagerare och får namnet Akranes. Färjan är 22,5 meter lång och 7,5 meter bred.

Det blir tre turer om dagen i varje riktning. Den första seglar från Reykjavík klockan 6.30 och vänder tillbaka från Akranes klockan 7. Den tidiga turen är främst för personer som pendlar från Akranes till Reykjavík för jobb eller utbildning.

Nästa tur avgår från Reykjavík 10.30 och dagens sista segling avgår 17.30. Även den sista turen är inriktad på pendlare. Tanken är att de ska kunna ta morgonfärjan till Reykjavík och eftermiddagsfärjan hem till Akranes efter en hel dag på jobbet eller i skolan.

Färjan seglar från Vesturbugt i den gamla hamnen i Reykjavík. I Akranes angör den samma brygga som den gamla färjan Akraborgin använde.

Priset för en enkel biljett är 2 500 isländska kronor och för en tur- och returbiljett 4 000 kronor. Den som köper ett rabattkort med 20 enkelbiljetter betalar 875 kronor för en resa.

Hur långt in på hösten som trafiken kommer att pågå är inte klart. Det handlar både om hur färjan hanterar vintervädret och hur stort intresset är från turister - en grupp som i synnerhet Akranes hoppas ska börja ta färjan.

Det kan också bli aktuellt med fler än tre turer om dagen. I samband med evenemang som festivaler och matcher kan det bli fler avgångar.

Kommunerna går in med totalt 30 miljoner isländska kronor som stöd för att driva trafiken i ett halvår. Reykjavík och Akranes delar lika på kostnaderna.

Sedan tidigare går det att åka buss mellan Reykjavík och Akranes. På vardagar går det tolv turer i varje riktning mellan städerna. Resan tar omkring en timme. Utan rabattkort kostar en enkel biljett 880 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken.