fredag 9 juni 2017

Koalitionen i Reykjavík behåller majoritet i fullmäktige

Stödet för Socialdemokraterna och Ljus framtid rasar. Men samtidigt går både Gröna vänstern och Piratpartiet starkt framåt. Det gör att den styrande fyrpartikoalitionen i Reykjavík behåller makten i kommunen. Stödet för oppositionspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet minskar. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Efter kommunalvalet i Reykjavík 2014 bildade Socialdemokraterna majoritet med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern. Tillsammans fick de fyra partierna 61,7 procent av rösterna och nio av femton mandat i fullmäktige.

Med knappt ett år kvar till nästa kommunalval behåller koalitionen sin majoritet med totalt 61,4 procent. Men styrkeförhållandena har förändrats. Gröna vänstern och Piratpartiet ökar medan Ljus framtid och Socialdemokraterna går bakåt.

Socialdemokraterna tappar positionen som största parti i Reykjavík till Självständighetspartiet. Nu får Socialdemokraterna 22,3 procent, en tillbakagång med 9,6 procentenheter jämfört med valet våren 2014.

Självständighetspartiet ökar med 1,1 procentenheter. Partiet har stöd av 26,8 procent av väljarna.

Gröna vänstern står för det största uppsvinget i opinionen. Partiet får nu 20,8 procent, en ökning med hela 12,5 procentenheter jämfört med valresultatet.

Även Piratpartiet har mer än fördubblat stödet. Partiet får 13,7 procent, en uppgång med 7,8 procentenheter.

Ljus framtid är den största förloraren. Partiet riskerar med 4,6 procent av väljarstödet att bli utan representation i fullmäktige. Till skillnad från i alltingsvalen finns det ingen femprocentsspärr i kommunalvalen. Stödet har sedan valet sjunkit med 11 procentenheter.

Framstegspartiets kräftgång är skälet till att de två oppositionspartierna sammanlagt tappar inflytande. Nu är stödet 6,9 procent, en minskning med 3,8 procentenheter.

Skillnaderna mellan könen är små. Det största undantaget är Gröna vänstern. Hela 66 procent av sympatisörerna är kvinnor. Männen är mest dominerande inom Framstegspartiet. Nu är 57 procent av partiets väljare män.

För både Självständighetspartiet och Framstegspartiet är undersökningen ett bakslag. Inget tyder i dagsläget på att ett maktskifte skulle stå för dörren. Samtidigt vill Halldór Halldórsson - som utan framgång ledde Självständighetspartiet i senaste valet - få nytt förtroende som toppkandidat.

Vem som ska leda Framstegspartiets lista är en gåta. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir - som var partiets förstanamn 2014 - var en nödlösning. Då lyfte hennes främlingsfientliga utspel partiet in i fullmäktige. Internt har hon dock en svag ställning och de politiska framgångarna har varit obefintliga.

Men hennes ställning skulle kunna stärkas om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle återta ordförandeskapet från Sigurður Ingi Jóhannsson. Han tog - till skillnad från en rad andra ledande framstegspartister - aldrig avstånd från Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs främlingsfientliga linje. Om han på nytt blir partiets ledare är det inte osannolikt att han på nytt kommer att föra det i en högerpopulistisk och nationalistisk riktning.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet.