söndag 18 juni 2017

Majoritet i fullmäktige säger nej till majoritet av invånare

En majoritet av invånarna i Eyja- og Miklaholtshreppur vill att kommunen deltar i utredningen av ett samgående med tre andra kommuner på Snæfellsnes. Men en majoritet av ledamöterna i fullmäktige säger nej. I stället tar den initiativ till en egen utredning av fler möjligheter för kommunens framtid.

För snart fyra år sedan vände sig Eyja- og Miklaholtshreppur till de fyra övriga kommunerna på Snæfellsnes. Kommunen ville utreda förutsättningarna för ett samgående mellan alla fem kommuner på näset. Alla utom Snæfellsbær - som är den största kommunen - sade ja.

De tre övriga kommunerna - Stykkishólmsbær, Helgafellssveit och Grundarfjarðarbær - ville diskutera ett samgående med Eyja- og Miklaholtshreppur. Men det ville inte majoriteten i fullmäktige. Den ansåg att en union bara var intressant om samtliga kommuner deltog.

Stykkishólmsbær, Helgafellssveit och Grundarfjarðarbær påbörjade en utredning utan deltagande från Eyja- og Miklaholtshreppur. Men en majoritet av kommuninvånarna var missnöjda. I en skrivelse till fullmäktige uppmanade 47 av 84 röstberättigade i Eyja- og Miklaholtshreppur fullmäktige att tänka om.

Kravet upprepades vid ett möte där invånarna diskuterade frågan tillsammans med kommunpolitikerna.

Men majoriteten i fullmäktige går emot majoriteten av invånarna. Den fortsätter att säga nej till att delta i utredningen. I stället vill den tillsätta en egen utredning om framtiden för Eyja- og Miklaholtshreppur. Alternativen är att fortsätta som en egen kommun, att gå ihop med Stykkishólmsbær, Helgafellssveit och Grundarfjarðarbær, att gå ihop med Snæfellsbær eller att gå ihop med Borgarbyggð.

Förslaget fick vid omröstningen tre röster mot noll. Två ledamöter avstod från att rösta.

Här kan du läsa mer om planerade samgåenden på Snæfellsnes.