söndag 25 juni 2017

Minskande popularitet för Guðni Th. Jóhannesson

Guðni Th. Jóhannesson fortsätter att vara oerhört populär. Men missnöjet med presidenten ökar. Det är nu 5,1 procent som inte anser att han gör ett bra jobb - vilket nästan är en fördubbling på knappt två månader. Samtidigt minskar populariteten. Det är 81,1 procent som tycker att han sköter sitt ämbete på ett bra sätt. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

I april i år slog Guðni Th. Jóhannesson sitt eget tidigare popularitetsrekord. Det var då hela 85 procent som ansåg att han gjorde ett bra jobb. Bara 2,8 procent var missnöjda.

Nu sjunker presidentens popularitet. Samtidigt ligger han fortfarande långt över företrädaren Ólafur Ragnar Grímssons bästa siffror.

Det är 81,1 procent som svarar att Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Jämfört med april månads mätning är det en tillbakagång med 3,9 procentenheter. Samtidigt stiger andelen missnöjda med 2,3 procentenheter till 5,1 procent.

Kvinnor och medelinkomsttagare är mer nöjda än andra med Guðni Th. Jóhannsson. Missnöjet är mer utbrett bland män och personer som har en ledande ställning i näringslivet eller institutioner.

Väljare som stödjer partier till vänster om mitten är också mer positiva till Guðni Th. Jóhannesson. Färst anhängare har presidenten bland Framstegspartiets väljare.

MMR:s mätning slutfördes dagen innan en sexbrottsdömd jurist fick tillbaka sin advokatlicens. Guðni Th. Jóhannesson var den som formellt tog beslut om att mannens rykte skulle betraktas som obefläckat. Hans agerande fick hård kritik från flera håll. Det är därför inte osannolikt att presidentens popularitet kommer att dala ytterligare.

Här kan du läsa mer om stödet för Guðni Th. Jóhannesson.