onsdag 28 juni 2017

Nu kostar rundvandring i Harpa i Reykjavík 1 500 kronor

En guidad rundtur i Harpa kostar nu 1 500 isländska kronor. Det är nu bara den nedersta våningen som är öppen för gäster som inte betalar eller har något annat ärende i huset. Nyligen infördes även en besöksavgift till Harpas toaletter. Intäkterna ska bidra till att förbättra konsert- och kongresshusets usla ekonomi.

Mellan 2011 och 2015 gjorde Harpa en förlust på 2,6 miljarder isländska kronor. Bokslutet för 2016 är inte klart, men verksamheten fortsätter att gå back. I år har Reykjavíks kommun och staten tvingats gå in med ytterligare 450 miljoner isländska kronor för att undvika konkurs. Kravet var tidigare att Harpa skulle gå runt i år.

I samband de nya bidragen efterlyste kommunen och regeringen en plan för hur Harpa ska kunna få stopp på förlusterna. Huset besöks dagligen av upp till 3 000 personer. Ledningen har klagat på att många använder Harpa som en plats för att gå på toaletten och för att ha en picknick inomhus.

Nu har Harpa börjat ta betalt för toalettbesök. Den som inte är på något evenemang i huset betalar 300 isländska kronor.

Dessutom har de övriga våningarna stängts för gratisbesökare. De är bara öppna för personer som går på en guidad rundvandring eller för besökare till något evenemang. Ett syfte med att bara hålla öppet på den nedre våningen är att gäster inte ska uppehålla sig i huset för att äta, vila eller sova.

Rundturerna i huset erbjuds en gång i timmen mellan 10 och 17. Vandringen tar en halvtimme. Priset är 1 500 isländska kronor. Svanhildur Konráðsdóttir, som är chef för Harpa, säger till Vísir att hon anser att det handlar om en rimlig avgift:
"Detta är ett led i att ta en moderat avgift för god service och att människor lämnar huset med mer information och mer kunskap om vad det står för."
Enligt Svanhildur Konráðsdóttir var de guidade turerna och stängningen av de övre våningarna en konsekvens av klagomål från betalande gäster till evenemang. Hon säger att vissa ansåg att det stora antalet turister som uppehöll sig i Harpa förstörde upplevelsen och att huset "började påminna om en centralstation".

Än så länge är det enligt Svanhildur Konráðsdóttir hittills få som har klagat på avgifter och avstängningar. Hon säger till Vísir att ett annat syfte med nyordningen är att öka Harpas intäkter så att verksamheten ska kunna stå på egna ben:
"Med anledning av husets ekonomiska situation så är det helt klart att vi tittar på alla goda idéer för att öka husets intäkter och att minska kostnader. Detta är ett led, men detta är sannerligen inte ett stort led i detta men allt räknas. Det vore ansvarslöst från vår sida, av husets ledning, att inte se till att ta en lämplig ersättning för den service som erbjuds i huset."
De avgifter som nu införts i Harpa ska utvärderas efter sommaren.

Här kan du läsa mer om Harpa.