onsdag 7 juni 2017

Polis vill utreda risk för terrordåd mot festivaler i Reykjavík

Risken för ett terrordåd på isländsk mark är liten. I landet finns inga kända extremister som är beredda att ta till våld. Det säger utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Men polisen i Reykjavíkområdet vill nu att rikspolisstyrelsen analyserar risken för attacker mot sommarens festivaler. Syftet är att ha rätt beredskap vid evenemang som samlar stor publik.

De senaste månaderna har ett antal uppmärksammade terrorattacker drabbat europeiska storstäder. Lastbilsdådet i Stockholm fick isländska myndigheter att införa förhöjd beredskap. Övervakningen riktades särskilt mot flyg från Sverige till Keflavík.

För snart två år sedan höjdes risken för terrordåd till en tvåa på en fyrgradig skala. Det betyder att det inte finns några kända planer på attacker, men att de inte kan uteslutas.

Efter det senaste islamistiska terrordådet i London har läget inte förändrats. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson säger till RÚV att det på Island inte finns några kända extremister som är beredda att ta till våld. Inte heller finns det någon information om att islänningar skulle ha anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten:
"Som tur är är sannolikheten liten för att detta skulle inträffa här. Det förändrar inte att vi behöver visa stor vaksamhet."
De senaste terrorattackerna har fått polisen i Reykjavíkområdet att vända sig till rikspolisstyrelsen. Inför sommarens festivaler vill polisen ha en ny bedömning av riskerna för terrorism. Den senaste rapporten från rikspolisstyrelsen kom i januari i år.

Ásgeir Þór Ásgeirsson, polischef i Reykjavíkområdet, säger till Vísir att polisen de senaste åren har utbildats för att kunna möta terrorhotet. Polisen har också fått ny utrustning för att kunna bekämpa terrorism:
"Dessa festivaler som är på gång nu, där kommer vi att begära en bedömning från rikspolisstyrelsens analysavdelning för att bättre kunna utforma de säkerhetsåtgärder som vi kan ta till."
Att skydda sig mot den typ av dåd som ägde rum i London i helgen är enligt Ásgeir Þór Ásgeirsson närmast omöjligt. Han säger till Vísir att det i samband med festivaler i Reykjavík kan bli aktuellt att stänga av trafik i större omfattning för att försöka förebygga terrordåd där fordon används som vapen:
"Det är kanske möjligt att byta material i avspärrningarna. Kanske ha mer stabila avspärrningar än vad som tidigare har varit, och de möjligheterna kommer naturligtvis att undersökas."
I nästa vecka samlas nationella säkerhetsrådet för att diskutera hotbilden mot Island.

Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.