fredag 16 juni 2017

Sexbrottsdömd jurist får tillbaka advokatlicens

På nätet låtsades advokaten vara en tonåring när han sökte kontakt med flickor. Med pengar och list övertalade han fyra flickor att ha sex med honom. Mannen dömdes 2008 till tre års fängelse. Nu har han både fått upprättelse och sin advokatlicens tillbaka. Hæstiréttur Íslands anser inte att det är förknippat med några risker att mannen på nytt kan börja arbeta som advokat.

Det var 2008 som en isländsk advokat dömdes till tre års fängelse. Han fälldes för övergrepp mot fyra flickor - en av dem var 14 år och tre av dem var 15 år. Med hjälp av bland annat pengar förde han dem bakom ljuset. När han träffade flickorna betalade han dem för att ha sex med honom. Han betalade också för att flickor skulle visa sig nakna på nätet.

Mannen kontaktade flickorna på nätet. Han använde tre olika profiler och tre olika mobiltelefoner. Gemensamt var att han framställde sig som en tonårig pojke.

Polisen slog till mot mannens bostad i september 2005. Totalt hade han samlat på sig telefonnummer och mejladresser till 335 flickor. I bostaden hittades dessutom barnporr i form av videoband samt filmer och bilder som sparades i mannens datorer. Han fälldes först av Héraðsdómur Reykjavíkur för innehavet, men friades senare av Hæstiréttur Íslands.

Det dröjde till 2007 innan åtal väcktes mot mannen. Under dessa två år fortsatte han att arbeta som advokat. Många av hans klienter var just flickor som utsatts för sexuella övergrepp av andra män.

I samband med domen tvingades mannen sluta arbeta som advokat. Han har efter domen också bytt namn.

I februari 2016 vände sig mannen till myndigheterna för att få upprättelse. På förslag från inrikesdepartementet tog president Guðni Th. Jóhannesson det formella beslutet i september förra året. Därmed anses mannen ha ett fläckfritt rykte. Det är sin tur nödvändigt för att kunna få advokatlicens.

Hæstiréttur Íslands väljer nu att upphäva beslutet om att mannen ska vara utan sin advokatlicens. Han kan alltså börja arbeta som advokat på nytt. Domstolen skriver att det har gått nio år sedan domen föll och att det inte finns några risker förknippade med att mannen kan återgå till sitt gamla yrke.

Ett av mannens offer skriver på Facebook att hon känner sig sviken av presidenten. Hon berättar att hon periodvis mått mycket dåligt på grund av advokatens övergrepp och att hon först nyligen slutat att lägga skuld på sig själv för det som hände. Hon säger vidare att hon hoppas att människor protesterar mot beslutet:
"Han har aldrig ångrat sig eller utlovat någon bättring utan låter som om han vore ett offer."
Det är inte första gången som en person återfår sin advokatlicens efter att ha begått grova brott. En advokat som 1967 dömdes till sexton års fängelse för mord fick tillbaka licensen 1980. Enligt rätten är det alltså inte så att ett grovt brott innebär att en dömd person inte kan arbeta som advokat.

Ett annat uppmärksammat fall var när Árni Johnsen gavs möjlighet att kandidera till alltinget. Han dömdes 2003 till två års fängelse för ekonomisk brottslighet. Byggmaterial som skulle ha använts till en teater skickades till Árni Johnsens hem - allt på skattebetalarnas bekostnad.

För att en person ska kunna kandidera till alltinget krävs att den har varit ostraffad i fem år. Den som kan bevilja undantag är presidenten. När presidenten inte är i landet övergår rätten till statsministern, alltingets talman och ordföranden för Hæstiréttur Íslands. Under en utlandsresa gav partikamrater Árni Johnsen upprättelse och han kunde fortsätta sin politiska karriär.

Här kan du läsa domen från Hæstiréttur Íslands i sin helhet och här kan du läsa den tidigare domen från Héraðsdómur Reykjavíkur i sin helhet.