måndag 5 juni 2017

Självständighetspartiet ökar avstånd till Gröna vänstern

Självständighetspartiet fortsätter att vara störst på Island. I den senaste opinionsmätningen från MMR utökar partiet försprånget till Gröna vänstern. Men för de två andra regeringspartierna Renässans och Ljus framtid är stödet alltjämt svagt. Men Renässans klarar till skillnad från Ljus framtid femprocentsspärren till alltinget.

Det är nu snart fyra månader sedan Självständighetspartiet återtog positionen som Islands största parti. Under en kort tid efter höstens parlamentsval var Gröna vänstern större i opinionsmätningarna.

I den senaste väljarbarometern från MMR utökar Självständighetspartiet avståndet till Gröna vänstern. Partiet har nu stöd av 25,6 procent av väljarna, en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Gröna vänstern får nu 21,4 procent, en tillbakagång med 2 procentenheter. Det är partiets sämsta opinionssiffra i år hos MMR.

Piratpartiet behåller ställningen som tredje största parti. I dag är det 14,1 procent av väljarna som sympatiserar med Piratpartiet, en uppgång med 1,8 procentenheter. Siffran är den näst bästa i år.

Även Framstegspartiet ökar. Partiet klättrar 1,1 procentenheter till 12,2 procent.

Socialdemokraterna är åter nere på ensiffriga procentsatser. Partiet har nu stöd av 9,3 procent, en tillbakagång med 1,3 procentenheter.

Renässans balanserade i förra mätningen på femprocentsspärren. Nu ökar stödet till 5,5 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter.

Ljus framtid ligger för andra månaden i följd under spärren till alltinget. Partiet ökar med 0,2 procentenheter till 3,4 procent.

Under spärren finns även Folkets parti med 3,2 procent. Siffran är oförändrad från senaste mätningen. Därefter följer Gryning med 2,7 procent (+0,4), Isländska folkfronten 0,2 procent (-0,5), Folkfronten 0,1 procent (-0,4) och Humanistpartiet 0,1 procent (+0,1).

Stödet för regeringen ligger kvar på 31,4 procent. Det är den lägsta andelen väljare som säger sig stödja trepartikoalitionen sedan den tillträdde i januari i år.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.