onsdag 7 juni 2017

Tre får sparken från Polar Nanoq efter att ha rökt hasch

Tre sjömän får sparken från den grönländska trålaren Polar Nanoq. Samtliga tre visade sig vid ha rökt hasch. Efter att testerna genomförts och analyserats tvingades de att lämna båten i närmaste hamn. På en annan av rederiet Polar Seafoods trålare var samtliga prover negativa. Det rapporterar Sermitsiaq.

Polar Nanoq var den trålare där den grönländske sjöman som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir arbetade. Han misstänks ha mördat henne medan Polar Nanoq låg i hamn i Hafnarfjörður. Flera av hans tidigare kollegor kommer att kallas som vittnen under rättegången.

Men mannen har inte bara åtalats för mord. Han står också åtalad för grovt narkotikabrott. I anslutning till mannens koj hittades 23,4 kilo hasch. Under polisförhören erkände han först att han försökt smuggla narkotika från Danmark till Grönland, men när rättegången inleddes förnekade han smugglingsförsöket.

Den mordmisstänkte mannen var inte den enda ombord som på något sätt höll på med droger. I lördags testades Polar Nanoqs 26 besättningsmedlemmar. Tre av dem visade sig ha rökt hasch.

De tre avskedades omedelbart och fick gå i land i närmaste hamn. När rederiet Polar Seafood gjorde samma test på en annan trålare var samtliga provsvar negativa, skriver Sermitsiaq.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.