onsdag 19 juli 2017

Anklagas för att sälja husmanskost till ockerpriser

Traditionella rätter till rimliga priser? Eller ännu ett matställe som tar ut ockerpriser eftersom de flesta gästerna är utländska turister? Så går debatten nu på Facebook om Bautinn i Akureyri. Där kostar plokkfiskur med rågbröd - en rätt som kan sägas vara Islands motsvarighet till pyttipanna - 4 230 isländska kronor.

Island är ett av världens dyraste länder att besöka. Men det är inte bara dyrt för utlänningar. Även islänningar anser ofta - trots att kronan blivit allt starkare - att det är orimligt dyrt att gå ut och äta.

Facebook är det Helgi Skúlason som tar upp prissättningen på Bautinn i Akureyri. På menyn finns en rad traditionella isländska rätter som plokkfiskur, lamm, röding och vikval. Billigast av husmanskosten är plokkfiskur som serveras med rågbröd för 4 230 isländska kronor:
"Jag tröttnar inte på att klaga över ockret mot turister. Och när jag säger turister så är även vi turister i vårt land. En gång var Bautinn ett hamburgarhak av den lite bättre stilen. Nu säljer de plokkfiskur för 4 230 kronor och lammlägg med potatismos för 4 940. Samma rätt som Ikea sålde i vintras för runt en tusenlapp och då handlade det om rökt lammkött. Och Ikeas vd säger att de tjänar på sin matförsäljning och jag tror honom. Annars skulle de inte hålla på med det. Men att femfaldiga Ikea-priset är bara extrem girighet. Även om ett salladsblad följer med. 16 920 för plokkfiskur för en familj på fyra personer. Alla dricker vatten och inga för- eller efterrätter."
Guðmundur Karl Tryggvason, Bautinns ägare, håller inte med om att restaurangens priser för husmanskost är för höga. Han säger till RÚV att det i praktiken handlar om en trerättersmeny:
"Jag tror att människor inte vill läsa vad som står på matsedeln, och där framgår det att två sorters soppa och sallads- och brödbar är inkluderat i priset."
Soppa och sallad är enligt Guðmundur Karl Tryggvason att betrakta som en förrätt. Många gäster tar sedan frukt från salladsbaren som dessert.