måndag 31 juli 2017

Árneshreppur riskerar mista både skola och butik

Både skolan och butiken kan försvinna från Árneshreppur. Bara en elev väntas börja höstterminen i Finnbogastaðaskóli - och det finns heller ingen rektor i skolan. Dessutom är kundunderlaget i kommunens enda butik nu så litet att den riskerar nedläggning. En kommunpolitiker beskriver situationen som ett hot mot samhällets grundpelare.

Árneshreppur i Västfjordarna är Islands minsta kommun med 46 invånare. Omkring en tredjedel av de personer som är folkbokförda i kommunen bor dock inte i Árneshreppur under vintern. För varje år stiger också medelåldern i Árneshreppur.

Under vinterhalvåret är kommunen ofta avskuren från omvärlden. Den enda bilvägen är i regel oframkomlig från nyår fram till vårkanten. Flyget från Gjögur till Reykjavík två gånger i veckan - inte sällan inställt på grund av dåligt väder - är då enda sättet att ta sig till och från Árneshreppur.

De senaste åren har larmen från Árneshreppur varit många. Finnbogastaðaskóli, kommunens enda skola, har vid flera tillfällen hotats av nedläggning. Utan den befarar många att det blir svårt att locka yngre att bosätta sig i kommunen. Lokalbefolkning pekar ofta ut de undermåliga kommunikationerna som det största hotet.

Finnbogastaðaskóli i Trékyllisvík invigdes 1929. Nu är det osäkert om det blir någon hösttermin i skolan. I våras hade den fem elever. I höst är det bara en elev kvar. Visserligen är ytterligare tre barn folkbokförda i Árneshreppur, men det är osäkert om familjen tänker bo i kommunen i vinter.

Med fyra elever fortsätter skolan som vanligt. Men med en enda elev blir det ingen kommunal skola. I stället blir det upp till föräldrarna att ordna undervisning - antingen i hemmet eller på annan plats. Till skolan i Drangsnes, som är den närmaste, är det en och en halv timmes körning om vägen skulle vara framkomlig.

I våras utannonserade kommunen tjänsten som rektor. Den har inte tillsatts. Ett skäl är osäkerheten om det över huvud taget blir någon skola i höst.

Ingólfur Benediktsson är vice kommunalråd i Árneshreppur. Han säger till RÚV att skolan är en av samhällets grundpelare:
"Det finns inte mycket kvar om det inte finns en skola."
Även kommunens enda butik, den lilla lanthandeln i Norðurfjörður, är hotad. Den drivs av kooperativet Kaupfélag Steingrímsfjarðar som har en stor butik i Hólmavík och en filial i Drangsnes. Ledamöterna i fullmäktige har haft ett möte med kooperativets ledning om butikens framtid. Det är svårt att få den att gå runt.

Att allt färre bor i Árneshreppur gör att kundunderlaget blir allt mindre. Utan butik blir situationen i kommunen än mer kritisk. Ingólfur Benediktsson säger till RÚV att invånarna inte har någon annanstans att göra sina inköp under vintern:
"Detta är inte en bra situation."
Här kan du läsa mer om Árneshreppur.