måndag 10 juli 2017

Atlantsflug bygger flygplats i Skaftafell

I höst bygger Atlantsflug en flygplats i Skaftafell. De två befintliga banorna ska både asfalteras och förlängas. Samtidigt byggs hangarer och en terminalbyggnad. Investeringen innebär enligt Morgunblaðið att bolagets flygplan kommer att vara stationerade vid Skaftafell i större utsträckning. Flygplatsen används enbart för turisttrafik.

Redan 2009 började Atlantsflug skissa på en utbyggnad av flygfältet i Skaftafell. I dag finns två banor med grusunderlag och en servicebyggnad som närmast påminner om ett skjul. Flygfältet ligger bara två kilometer från nationalparken Vatnajökulls besökscentrum vid Skaftafell.

I våras klubbades den detaljplan som ger klartecken för utbyggnaden. Atlantsflug har köpt 15 hektar mark runt flygfältet. Till hösten påbörjas arbetet.

Atlantsflug använder flygfältet enbart för turisttrafik. Det handlar om sightseeingflyg över Vatnajökull och om turer från Reykjavík till Skaftafell. Antalet resenärer har växt i takt med att turismen till Island ökat.

De två banorna vid Skaftafell ska nu asfalteras. De ska dessutom förlängas med 500 meter. Det gör att betydligt större flygplan kommer att kunna använda flygplatsen. De flygplan som kan bli aktuella kan ta upp till nitton passagerare.

Atlantsflug kommer även att bygga hangarer vid Skaftafell. De gör det möjligt för bolaget att använda Skaftafell som bas under hela året. I dag är flygplanen bara stationerade där tre till fyra månader om året. Under lågsäsong finns flygplanen i Reykjavík.

En terminal på 200 kvadratmeter ska också byggas. Förutom service till resenärer ska den inrymma toaletter, servering, information och försäljning, rapporterar Morgunblaðið.

Terminalen ska kunna användas av andra företag än Atlantsflug. Nu är det mycket trångt vid nationalparken Vatnajökulls besökscentrum vid Skaftafell. Trängseln är enligt nationalparken så besvärande att flera privata företag kommer att tvingas flytta på sig. Syftet är att sprida besökarna mer över området.

Jón Grétar Sigurðsson, som är vd för Atlantsflug, säger till RÚV att dessa företag kan vara välkomna till den blivande terminalbyggnaden. Han ser gärna att företag samsas för att kunna ge turister bästa möjliga service:
"Där kan skapas ett centrum för serviceföretag. Turister söker efter service överallt, men vi är ett så litet land att vi måste kunna enas om saker som kommer turisten till godo. Som att man har ett centrum som man kan sikta in sig på för att söka efter service."
Flera företag har redan visat intresse för att etablera sig i terminalbyggnaden, uppger Morgunblaðið.