onsdag 26 juli 2017

Både Renässans och Ljus framtid ute ur alltinget

  Varken Renässans eller Ljus framtid hade klarat alltingets femprocentsspärr om det hade varit val i dag. Stödet för Ljus framtid är nu bara 2,4 procent - den sämsta siffran opinionssiffran hos MMR sedan partiet bildades för fem år sedan. Även stödet för Renässans är historiskt lågt. Samtidigt tar Folkets parti för första gången klivet över spärren.

Sedan koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid tog makten i januari i år har stödet för regeringens två mindre partier rasat. Och nu faller alltså väljarstödet för både Renässans och Ljus framtid till de lägsta nivåerna någonsin.

Ljus framtid har nu bara stöd av 2,4 procent av väljarna, en tillbakagång med 0,5 procentenheter jämfört med föregående mätning. Så få islänningar har inte sympatiserat med partiet sedan det bildades för drygt fem år sedan.

Även stödet för Renässans är nu det lägsta i partiets historia. För första gången sedan Renässans grundades för ett drygt år sedan klarar partiet inte femprocentsspärren till alltinget. Partiet har nu stöd av 4,7 procent av väljarna, en minskning med 0,5 procentenheter.

Koalitionspartnern Självständighetspartiet klarar sig betydligt bättre. Väljarstödet ökar nu med 4,4 procentenheter till 29,3 procent - partiets bästa siffra i år.

För första gången tar nu Folkets parti steget över femprocentsspärren. Partiet får 6,1 procent, en uppgång med 2,5 procentenheter. Aldrig tidigare har så många islänningar sympatiserat med Folkets parti.

Gröna vänstern backar 0,2 procentenheter till 20,4 procent. Siffran är den sämsta för partiet i år, men Gröna vänstern är ändå med god marginal näst största parti i landet.

Stödet för Piratpartiet minskar med 0,4 procentenheter till 13,3 procent. Socialdemokraterna backar med 0,7 procentenheter till 10,6 procent. Framstegspartiet förlorar 3,8 procentenheter till 9,6 procent. Även för Framstegspartiet är väljarstödet nu det lägsta i år.

Utanför alltinget finns även Folkfronten. Det marxistiska partiet får nu 1 procent, en ökning på 0,3 procentenheter. Det är första gången som stödet för Folkfronten inte kan mätas i promille.

Isländska folkfronten får 0,8 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter. Gryning tappar 0,7 procentenheter till 0,6 procent. Ingen säger sig längre sympatisera med Humanistpartiet. Stödet sjunker därmed från 0,2 procent i föregående mätning till 0 procent.

Det är nu 34,1 procent av väljarna som säger sig stödja regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Det är en uppgång med 3,2 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.