söndag 2 juli 2017

Dna-test: Jerseykor kan ha smygimporterats till Island

Jerseykor kan i smyg ha förts till Island under 1900-talet. En undersökning av isländska kors dna visar att det finns ett tydligt inslag av denna ras - trots att det inte finns någon känd införsel av den. Dessutom visade sig kor på Island i allmänhet vara mer besläktade med brittiska och franska kor än kor från de övriga nordiska länderna. Det rapporterar Morgunblaðið.

Förra året fanns 80 024 nötdjur på de isländska gårdarna. Det är i modern tid det högsta antalet någonsin. Skälet till att nötdjuren blir allt fler är ökande konsumtion av både nötkött och mjölkprodukter.

Kor kom till Island med de första bosättarna på 800-talets slut. Det sägs att korna ska ha varit som flest under 1200-talet. Då ska upp till 135 000 kor ha funnits i landet. Flera gårdar ska ha varit riktigt stora. Under den hårda vintern 1226 ska exempelvis 120 kor ha dött på Snorri Sturlusons gård i Borgarfjörður - ett tecken på att där fanns gott om djur.

Traditionellt har norska kor pekats ut som mest närstående till korna på Island. Men en undersökning av dna-sammansättningen hos 47 isländska kor ger enligt Morgunblaðið en annan bild.

Sannolikt har beståndet inte varit lika isolerat som historieskrivningen ofta säger. Av de 47 korna var det 18 som var besläktade med importerade djur. I de flesta fallen var andelen mycket låg - bara 1 till 5 procent.

Men i Borgarfjörður var det två kor som stack ut. De var till 14 procent jerseykor från Danmark och USA. Andelen är så hög att projektledaren Baldur Helgi Benjamínsson i Morgunblaðið uppger att den okända importen måste ha skett under 1900-talet.

En annan överraskning var att den isländska kon - som brukar sägas härstamma från Norge - visade sig vara närmare släkt med brittiska och franska kor än med kor i de andra nordiska länderna.

Här kan du läsa mer om kor och annan boskap på Island.