torsdag 6 juli 2017

Elva vikvalar skjutna hittills under årets jakt

Hittills har bara elva vikvalar skjutits i år. Köttet från förra årets jakt på vikval tog nyligen slut - lagom tills det första köttet från sommarens jakt landades. Men efter en trög start på jaktsäsongen kan det bli svårt för rederiet IP Útgerð att nå målet på omkring 50 djur. I så fall kan det bli nödvändigt att åter importera kött från Norge. Det skriver Fréttablaðið.

Enligt uppgifter från branschen säljs omkring två tredjedelar av köttet från vikval till restauranger. I synnerhet är det många utländska turister som kommer till Island som väljer att äta val. Den sista tredjedelen säljs i livsmedelsbutiker. Valkött är populärt att grilla under sommaren.

IP Útgerð är det enda rederiet som bedriver jakt på vikval i större skala. Förra året fick rederiet importera kött från Norge eftersom den egna jakten inte var tillräcklig. I år är målet att skjuta omkring 50 djur. Det kan dock bli svårt att nå eftersom sommarens jakt kom i gång senare än normalt.

Hittills har IP Útgerð skjutit elva djur. Gunnar Bergmann Jónsson, vd för IP Útgerð, säger i Fréttablaðið att rederiets båda båtar Hrafnreyður och Rokkarinn nu är ute i Faxaflói. Vädret har dock bidragit till att jakten på vikval gått sämre än normalt:
"Vi siktar på lika många djur som förra året, alltså 46. Det är inga utsikter för att det skulle lyckas eftersom det är rätt mycket som skulle behövas för att så skulle bli fallet."
Köttet från förra årets jakt tog slut i maj. Den första vikvalen för året sköts andra veckan i juni. Därför behövde IP Útgerð inte importera något kött från Norge i år för att möta efterfrågan. Det kan dock bli aktuellt om jakten inte blir mer framgångsrik än vad den varit hittills.

Här kan du läsa mer om jakten på val.