onsdag 12 juli 2017

Ex-statsministers hus hyrs ut till semesterfirare

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson syns sällan till på gården Hrafnabjörg där han är folkbokförd. Och i sommar är det fullt med andra gäster i det hus där den tidigare statsministern är skriven. Under tio veckor har nämligen medlemmar i det isländska sjuksköterskefacket möjlighet att hyra Hrafnabjörg, skriver Morgunblaðið.

Inför alltingsvalet 2013 valde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att skriva sig på gården Hrafnabjörg III i Jökulsárhlíð några mil utanför Egilsstaðir på östra Island. Han har knappt övernattat - och än mindre varit bosatt - i huset. Flytten av folkbokföringsadress var ett strategiskt drag.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var då bosatt i Reykjavík. Framstegspartiet är dock av tradition svagt i den isländska huvudstaden. Partiet har alltid haft ett starkare stöd på landsbygden. Om partiledaren hade kandiderat i en av valkretsarna i Reykjavík hade han riskerat att bli utan plats i alltinget.

I stället flyttade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på pappret till Hrafnabjörg III. Regionen tillhör den nordöstra valkretsen som ofta är Framstegspartiets starkaste. Han valdes också in i alltinget såväl 2013 som i nyvalet 2016.

Trots att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv ytterst sällan syns till på gården betyder det inte att huset står tomt. Under tio veckor i sommar hyrs det ut till medlemmar i Félag íslenskra hjúkrunarfræðinga, det isländska sjuksköterskefacket. Han säger i Morgunblaðið att han gillar att sjuksköterskor får möjlighet att tillbringa en del av semestern i huset:
"Det är verkligen glädjande att sjuksköterskor är i Hrafnabjörg under sin ledighet. Jag vet att bonden Jónas gärna har hyrt ut huset eftersom detta är ett bra ställe. Vad är bättre än att vistas i lugn och ro när man behöver ro till att arbeta med idéer eller att hitta lösningar på problem? Det gäller naturligtvis både sjukvårdspersonal och politiker."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är i dag bosatt i Garðabær. Inför nästa års kommunalval har det spekulerats i att han skulle lämna rikspolitiken för att toppa Framstegspartiets lista i Reykjavík. I dagsläget står partiet utan toppkandidat. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har dock sagt att han inte tänker lämna sin plats i alltinget.

I stället är det troligt att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson försöker att utmana Sigurður Ingi Jóhannsson om ordförandeposten i Framstegspartiet. Med knapp marginal förlorade han duellen mellan de två just före förra höstens alltingsval.

Framstegspartiet gjorde ett historiskt uselt val. Trots att den halvårsgamla regeringen inte är populär lyfter inte Framstegspartiet i opinionen. Det har gjort att den djupa splittring som uppstod till följd av striden om ordförandeposten inte har läkt.

Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv försöker ta över ledarskapet återstår att se. Han skulle också kunna lyfta fram Lilja Alfreðsdóttir som utmanare. Hon har i konflikten mellan den nuvarande och den tidigare ordföranden varit lojal med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Av många inom partiet betraktas hon som en person som skulle kunna överbrygga sprickan mellan de olika falangerna.

Nyligen bildade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson dessutom Progressiva samfundet. Han beskriver det själv som en arena för politiska idéer och diskussioner som inte ryms inom Framstegspartiet. Det ligger nära till hands att samfundet skulle kunna bli ett parti om inte Framstegspartiet utvecklas i den riktning Sigmundur Davíð Gunnlaugsson önskar.

Men Sigmundur Davíð Gunnlaugsson funderar enligt Morgunblaðið på att flytta. Familjen söker efter ett sommarhus i närheten av Akureyri och Eyjafjörður. Men någon flytt av valkrets är inte aktuell. Även regionen kring Eyjafjörður tillhör den nordöstra valkretsen.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.