fredag 21 juli 2017

Expertnämnd: Vitval kan föra med sig parasiter till IslandEn av de tre vitvalar som skulle kunna få ett nytt hem på Västmannaöarna är död. Det handlar om Jun Jun, en av de tre vitvalar som i dag finns på en djurpark i Shanghai. Men det är tveksamt om flytten för de två övriga vitvalarna blir av. Experter varnar för att djuren skulle kunna föra med sig mikroorganismer och parasiter till Island. Det rapporterar RÚV.

Det är djurparksföretaget Merlin Entertainment som inte vill hålla vitval i fångenskap. Därför har företaget kontaktat Västmannaöarna för att undersöka förutsättningarna för att skapa ett slags reservat för tidigare djurparksdjur. Det första steget är tre vitvalar som finns på ett zoo i Shanghai.

Vitvalarna är uppväxta i fångenskap. De tros inte ha några möjligheter att överleva i det fria. I stället vill företaget tillsammans med kommunen skapa de bästa förutsättningarna för djuren i en bassäng vid hamnen på Hemön.

Både kommunpolitikerna och fiske- och jordbruksdepartementet har sagt ja till planerna. Det har även djurskyddsmyndigheten Matvælastofnun gjort. Miljömyndigheten Umhverfisstofnun har ännu inte tagit ställning till förslaget, men en expertnämnd anlitad av myndigheten avråder från att tillåta flytten. Enligt nämnden finns det en risk att vitvalarna för med sig mikroorganismer och parasiter.

Nu står det klart att en av de tre vitvalarna inte får något nytt hem på Hemön. Det är Jun Jun som dött i djurparken i Shanghai. De två andra vitvalarna är Little Gray och Little White.

Ovan kan du se en video om projektet och här kan du läsa mer om planerna.