söndag 23 juli 2017

Fick vänta i nio dagar på försenat bagage till Keflavík

Nio dagar tog det innan en försenad resväska från Köpenhamn till Keflavík nådde fram till ägaren. Bagaget kom inte med Sas flyg till Island - och när det väl anlände hade bolaget Ace Handling, som ansvarar för allt bagage från Sas, så mycket att göra det tog över en vecka att få ut alla väskor. Bolaget har den senaste tiden dragit på sig en rad klagomål, rapporterar RÚV.

På flygplatsen i Keflavík finns tre olika bolag som hanterar bagage. IGS ansvarar för Icelandair, Airport Associates ansvarar för bland annat Wow Air, Delta, British Airways, Easyjet och Norwegian och Ace Handling ansvarar för bland annat Sas, Finnair och Air Canada. Ace Handling är det nyaste av de tre bolagen.

Guðni Sigurðsson, informationsansvarig vid flygplatsbolaget Isavia, säger till RÚV att det på senaste tiden inkommit en rad klagomål på Ace Handlings bagagehantering. Han uppger att problemen ska bero på personalbrist. Det är dock flygbolagens och inte Isavias ansvar att bagagehanteringen fungerar:
"Det är en stor ökning av trafik och konkurrens om personal, och det verkar som att det inte har lika bra för Ace Handling som för andra att hitta personal. ... Naturligtvis vill vi att servicen till resenärer är som bäst och vi försöker att trycka på om förbättringar i samarbete med flygservicepartnern vid varje tillfälle."
Nyligen tog det nio dagar innan en passagerare fick sitt bagage. Resväskan kom inte med planet från Köpenhamn till Keflavík. Men när väskan väl anlänt till Island tog det ytterligare en dryg vecka innan den lämnades ut till resenären.

Hilmar Hilmarsson, vd för Ace Handling, säger till RÚV att förseningarna beror på händelser på flygplatserna i Oslo och Köpenhamn. Där har ett stort antal resväskor till olika Sas-flyg blivit kvar. När väskorna kommit till Keflavík har därför belastningen på Ace Handling blivit så stor att det tagit lång tid att få ut bagaget:
"Det är inte onormalt att några väskor glöms på flyget, men att plötsligt ha flera hundra väskor som ska lämnas ut till kunder över hela landet har varit en enorm utmaning för oss. Vår personal har gjort sitt bästa."
Ace Handling har varit verksamma i Keflavík sedan 2011.