måndag 3 juli 2017

Fler minus än plus för alla ministrar i Islands regering

Ingen av de elva ministrarna i Islands regering hamnar på plus hos väljarna. Andelen missnöjda är större än andelen nöjda för samtliga ministrar. Den som är närmast att hamna på plus är näringsminister Þór­dís­ Kol­brún­ Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir. Den flest har en åsikt om är statsminister Bjarni Benediktsson. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Det har snart gått ett halvår sedan koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid tog makten. Regeringen är svag med minsta möjliga majoritet i alltinget. Inför sommaruppehållet tvingades den att lägga flera förslag på is eftersom det interna stödet inte var tillräckligt.

Ändå sitter regeringen ganska säkert. Oppositionen är mer splittrad i dag än vad den var vid maktskiftet.

Relationen mellan Piratpartiet och Framstegspartiet är alltjämt kyligt sedan Piratpartiet inför valet uteslöt allt samarbete med Framstegspartiet. Och inom Piratpartiet har tidigare gruppledaren Ásta Guðrún Helgadóttir isolerats efter en dispyt i partigruppen. Rykten gör gällande att hon ska snegla mot att ansluta sig till Socialdemokraterna.

De elva ministrarna i regeringen hamnar på minus hos väljarna. Maskínas opinionsmätning visar att det för samtliga är fler som säger sig vara missnöjda än som säger sig vara nöjda.

Näringsminister Þór­dís­ Kol­brún­ Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir är den som är närmast att hamna på plus. Det är 23,1 procent som är missnöjda med hur hon sköter sitt jobb. Nästan lika många - 23 procent - är nöjda med hennes insats.

Det statsråd som flest har en åsikt om är statsminister Bjarni Benediktsson. Det är 50,2 procent som är missnöjda med statsministern och 28 procent som är nöjda. Bjarni Benediktsson är i topp både när det gäller bägge betygen.

Färst nöjda väljare har kommun- och kommunikationsminister Jón Gunnarsson. Bara 9 procent av islänningarna anser att han sköter sitt jobb. Hela 44,5 procent är missnöjda med honom.

Missnöjet är också stort med finansminister Benedikt Jóhannesson. Han får tummen upp av 11,3 procent av väljarna och tummen ned av 48,1 procent. Justitieminister Sigríður Á. Andersen får en nästan identisk dom. Här är 11,4 procent nöjda och 49,1 procent missnöjda.

En stor del missnöjda väljare har också hälso- och sjukvårdsminister Óttarr Proppé (13,2 procent nöjda och 44,7 procent missnöjda), kultur- och utbildningsminister Kristján Þór Júlíusson 13,9 procent nöjda och 40,2 procent missnöjda) och fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir (19,3 procent nöjda och 33,8 procent missnöjda).

Ytterligare tre ministrar är nära att hamna på plus. Det är miljöminister Björt Ólafsdóttir (23,5 procent nöjda och 29 procent missnöjda), utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son­ (23,3 procent nöjda och 25,5 procent missnöjda) och social- och jämställdhetsminister Þorsteinn Víglundsson (21,6 procent nöjda och 26,7 procent missnöjda).

Stödet för trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid var 35,5 procent. Av de personer som deltog i undersökningen var det 64,5 procent som inte stod bakom regeringen.

Regeringen var populärare bland män, bland islänningar under 25 år och bland höginkomsttagare.

Samtliga av Renässans väljare var nöjda med regeringen. Samma åsikt hade 96,6 procent av Självständighetspartiets sympatisörer. Men hos Ljus framtid - det tredje regeringspartiet - var bara 40,2 procent nöjda med koalitionen.

Mest missnöjda var Socialdemokraternas anhängare. Där var det 97,4 procent som inte sade sig stödja regeringen. Inom Gröna vänstern var andelen 95,9 procent, Framstegspartiet 84,9 procent och Piratpartiet 84,8 procent.