torsdag 27 juli 2017

Folkets parti går till val i Reykjavíks kommun

Folkets parti ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík om tio månader. Och det blir partiledaren Inga Sæland som toppar listan i den isländska huvudstaden. Men Folkets parti siktar på att kandidera i betydligt fler isländska kommuner. Inga Sæland vill bland annat kämpa för gratis grundskola i Reykjavík.

I förra årets alltingsval fick Folkets parti 3,5 procent av rösterna. Med det blev partiet det största utanför alltinget. Väljarstödet var dock tillräckligt för att säkra partistöd under hela mandatperioden.

Nyligen samlade Folkets parti omkring 900 deltagare till ett möte i Háskólabío i Reykjavík. Där tog partiet åter ställning för flera av profilfrågorna från valkampanjen - som att motarbeta fattigdom och diskriminering.

Nästa val till alltinget äger sannolikt rum våren 2020. Men redan om tio månader är det val till kommunerna. Inga Sæland, som leder Folkets parti, uppger för Vísir att hon själv tänker toppa partiets lista i Reykjavík.

Beskedet kommer efter den senaste opinionsmätningen från MMR. Där klättrar Folkets parti för första gången över femprocentsspärren till alltinget. Partiet har nu stöd av 6,1 procent av väljarna - den högsta siffran någonsin för Folkets parti. I dagsläget är partiet det sjätte största i landet.

Inga Sæland hävdar att den regering som nu styr Island saknar kontakt med verkligheten samtidigt som klyftorna mellan olika grupper ökar. Hon vänder sig särskilt mot socialminister Þorsteinn Víglundssons utspel om att snittlönen nu är 719 000 isländska kronor i månaden. Inga Sæland säger till Vísir att en sådan bild inte ger en rättvis bild av allmänhetens inkomster:
"Det ser alla. Oerhört växande ojämlikhet och många som kämpar för sin överlevnad i denna deklarerade överflödssituation. Och många har fått nog. ... Han kan knappast ha kontakt med allmänheten i landet. Vi ser överlöner som höjer detta snitt. Och så är det andra som knappt har någonting. Detta är inte rättvist."
Inga Sæland berättar i Morgunblaðið att Folkets parti tänker kandidera i en rad kommuner. Än så länge är det dock bara klart att partiet avser att gå till val i Reykjavík. Hon tror att det växande stödet beror på att väljare har genomskådat de övriga partierna. Hon säger i Morgunblaðið att en röst på Folkets parti är en röst för förändring:
"Det har blivit dags för gratis grundskola och gratis bespisning. De ska inte bara vara för barn till dem som har råd."
Andra frågor som Folkets parti tänker driva är stopp för korruption och orättvisor. Som ett led i att bekämpa fattigdom vill partiet garantera alla medborgare en minimiinkomst på 300 000 isländska kronor före skatt.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.