fredag 21 juli 2017

Inga spår efter man som föll i Gullfoss

Den man som föll i Gullfoss i onsdags har fortfarande inte hittats. I dag blir sökandet inte lika omfattande som tidigare. Ett nät har spänts över Hvítá åtta kilometer från vattenfallet för att fånga upp kroppen om den skulle följa med älven söderut. Det tros vara en asylsökande man från Georgien som drunknat efter fallet.

Strax före klockan 17 i onsdags larmades polis och räddningstjänst till Gullfoss. Flera personer vittnade om hur en man hade hamnat ute i forsen. Mannen sågs till först i älven och sedan efter det första fallet, som är elva meter högt. Han försvann ur sikte och syntes aldrig efter det andra fallet, som är 22 meter högt.

Räddningstjänst, kustbevakning och polis har med hjälp av kajaker, dykare, drönare och helikoptrar vid flera tillfällen sökt efter mannen längs Hvítás stränder. Sträckan närmast Gullfoss finkammades redan under onsdagen. Sökområdet utvidgades i går utan att det gav något resultat.

Det finns i dagsläget inga vittnen till själva fallet. Mannen tros ha befunnit sig ovanför Gullfoss när han föll i älven. Med hjälp av en spårhund kunde polis i går få en uppfattning om hur mannen rört sig. Han har sannolikt passerat en utsiktsplattform och lämnat de stigar som finns. Därefter tros mannen ha förlorat fotfästet och fallit i Hvítá.

En bil på parkeringsplatsen ovanför Gullfoss var vad som gjorde att polisen med all sannolikhet kunde fastställa mannens identitet. Det rör sig om en asylsökande från Georgien. Han ägde inte bilen själv, utan hade lånat den av vänner i landet som också väntar på besked om asyl.

Polisen har kontaktat anhöriga till mannen i hemlandet. Han har inga släktingar på Island. Det finns inga misstankar om att något brott ska ligga bakom att mannen hamnat i älven.

Ett sextiotal personer deltog i går i sökandet. Det avslutades vid 19-tiden. Sökandet återupptas i mindre uppfattning vid lunch i dag. Det har hela tiden funnits personer som haft uppsikt över nätet vid Bræðra­tunga.

Att mannen skulle vara vid liv efter så lång tid i Hvítá är närmast uteslutet. De senaste dagarna har flödena i älven varit omkring 150 kubikmeter i sekunden. Dels är det mer smältvatten från Langjökull i älven vid den här tiden på året, dels har det regnat mycket de senaste dagarna.

Om mannen omkommit är det långt ifrån den första dödsolyckan i Hvítá. Det har vid tidigare olyckor dröjt upp till nio månader innan kroppar som hamnat i älven återfunnits. Men det har också hänt att kroppar aldrig hittats. I älven finns mängder av grottor och klippor som försvårar sökandet.

Det kan inte uteslutas att mannens kropp redan spolats ut i havet. Det är dock inte sannolikt. Älven blir grundare på många ställen och djur som hamnar i Hvítá brukar ofta sköljas upp på strandbankarna söder om Gullfoss.

Här kan du läsa mer om olyckan.