lördag 1 juli 2017

Isländsk polis vill stoppa knarksmuggling till Grönland

Isländsk polis vill nu ha ett utökat samarbete med kollegor på Grönland. Skälet är enligt Morgunblaðið smugglingen av narkotika mellan länderna. Det handlar både om narkotika som produceras på Island och smuggling till Grönland som går från Danmark via Island. De senaste åren har flera smugglingsförsök avslöjats av polis.

I veckan dömdes en man till ett års fängelse för bland annat narkotikabrott. Han ska också stå för rättegångskostnader på 829 056 isländska kronor. När han klev ombord ett flyg från Reykjavík till Ilulissat hade han med sig 550 gram hasch som han hade fördelat på 107 förpackningar. På Grönland ska målet ha varit att sälja partiet.

I mannens garage i Hornafjörður hittade polisen nio cannabisplantor. Där fanns all nödvändig utrustning för att odla drogen.

Domen är den senaste som gäller narkotikasmuggling mellan Island och Grönland. Efter finanskraschen ökade produktionen framför allt av cannabis eftersom den svaga kronan gjorde det dyrt att smuggla narkotika till landet. Polisen tror nu att produktionen på Island är så omfattande att den till viss del går på export till just Grönland.

Men Island fungerar också som ett mellanled i smugglingen. Det uppmärksammades när det i kojen hos den grönländske sjöman som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir hittades 23,4 kilo cannabis. Partiet hade lastats ombord i Danmark, men hittades av isländsk polis när trålaren Polar Nanoq låg i hamn i Hafnarfjörður.

Grímur Grímsson vid polisen i Reykjavík säger i Morgunblaðið att isländsk polis nu vill ha ett bättre samarbete med kollegorna på Grönland. Skälet är just den senaste tidens avslöjanden om narkotikasmuggling mellan länderna:
"Ena skälet är transporten i fartyget i januari. Så har en hel del cannabis producerats på Island efter kraschen. Man tycks ha haft framgång - om man får säga så - när det gäller kvaliteten på de substanser som odlas här. Det är bara en slutsats man kommer till att kapaciteten har blivit så stor att det är nödvändigt att börja med export."
Här kan du läsa domen i sin helhet.