torsdag 27 juli 2017

Jordskalv skakar Reykjavík och Vík í Mýrdal

Illustration: Veðurstofa Íslands
Tre kraftiga jordskalv skakade i går sydvästra Island. Det största skalvet hade en magnitud på 4,0. Skalven kändes i bland annat Reykjavík, Grindavík och Keflavík. Bara i går inträffade över 300 jordskalv i området. Men onsdagens största jordskalv skedde i Mýrdalsjökull vid Katla. Det hade en magnitud på 4,5.

Över 300 jordskalv inträffade i går i närheten av Fagradalsfjall och Keilir - två berg som ligger mellan Grindavík och Krýsuvík på sydvästra Island. Den pågående jordskalvssvärmen började tidigt på onsdagsmorgonen.

Flera av gårdagens skalv var så kraftiga att de kändes i bland annat Reykjavík, Garður, Grindavík och Keflavík. Det största skalvet hade en magnitud på 4,0. Ytterligare elva skalv hade en magnitud på minst 3,0.

Det kraftigaste skalvet - som alltså uppmättes till 4,0 - inträffade klockan 13.55. Det skalvet hade sitt epicentrum ett par kilometer nordost om Fagradalsfjall. Ett skalv som hade magnituden 3,9 skedde klockan 11.40 och ett skalv som hade magnituden 3,8 skedde klockan 20.25.

I genomsnitt inträffar bara ett skalv av den här storleken om året i detta område. Bara under onsdagen skedde alltså tre sådana jordskalv.

Jordskalv är mycket vanliga i regionen. I regel beror de på kontinentalplattornas rörelser. Men vissa av gårdagens skalv visar också tecken på att vara kopplade till magmarörelser. Inget tyder dock på att någon vulkanisk aktivitet skulle vara nära förestående. Något vulkanutbrott har inte skett i området på närmare 800 år.

Skalvserien pågår där kontinentalsprickan går i en riktning från norr till söder. Längs kontinentalsprickan finns på Island en rad andra områden där jordskalvssvärmar är vanliga.

Det är knappt två veckor sedan ett jordskalv i samma område kändes i bland annat Reykjavík och Hafnarfjörður. Det var den 14 juli klockan 23.53 som ett skalv med en magnitud på 3,1 inträffade vid Kleifarvatn.

Onsdagens största jordskalv skedde i Mýrdalsjökull vid Katla klockan 22.18. Det skalvet hade en magnitud på 4,5 och kändes i bland annat Vík í Mýrdal. Det föregicks av ett skalv som uppmättes till 3,2.

Jordskalv vid Katla är mycket vanliga vid den här tiden på året. Höga temperaturer och stor avsmältning från Mýrdalsjökull resulterar alltid i fler jordskalv. Gårdagens skalv hade ingen koppling till vulkanisk aktivitet.